Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Celosvetový deň boja proti AIDS: Dajte si preveriť zdravotný stav!

V SR je diagnostikovaných 208 HIV pozitívnych a 49 Slovákov má príznaky AIDS.
V SR je diagnostikovaných 208 HIV pozitívnych a 49 Slovákov má príznaky AIDS.

Neviazaný sex je síce príjemným dobrodružstvom, no môže sa skončiť katastrofálne najmä vtedy, ak nemyslíte na ochranu. Odborníci varujú – ľudia práve počas intímnych chvíľ najčastejšie zabúdajú na hrozbu vírusu HIV, ktorý môže vyústiť až do smrteľnej choroby AIDS! Nakaziť sa však môžete i počas transfúzie krvi. Práve dnes je Svetový deň boja proti AIDS a Nový Čas vám poradí, ako si môžete preveriť svoj zdravotný stav.

Ak chcete mať istotu, že vo vás žiadny vírus nekoluje, dajte sa vyšetriť. Môžete tak urobiť niekoľkokrát za rok, no odporúča sa raz za 3 mesiace. Vyšetrenie je väčšinou bezplatné. Postup je nasledovný: zoberú vám krv a ženy musia navštíviť i gynekológa. Výsledky testov sú hotové do 1 týždňa. Ak máte pozitívny výsledok, odporučia vám odborníka, ktorý na vás bude dohliadať, a poskytne vám všetky informácie týkajúce sa liečby.




Čo sú HIV a AIDS

HIV je vírus oslabujúci imunitný systém, ktorý sa potom komplikovane bráni pred infekčným ochorením. Vírus môže spôsobiť nevyliečiteľný a život ohrozujúci syndróm - AIDS. Človek, ktorý je postihnutý AIDS, má takú zníženú imunitu, že sa nevie uchrániť pred bežnými infekciami, ktorým zdravý jedinec dokáže čeliť.

Ako sa vírus HIV prenáša

Podľa odborníkov sú 4 hlavné cesty prenosu. V prvom rade ide o nechránený sex bez kondómu. Ohrození sú aj tí, ktorí užívajú drogy a používajú spoločné ihly. Nakaziť sa však môžu aj deti, na ktoré sa zákerný vírus prenesie z matky už počas tehotenstva, pôrodu alebo dojčenia. Štatistiky ukazujú, že mnoho prípadov nákazy bolo zaznamenaných paradoxne v nemocničnom prostredí. Išlo konkrétne o transfúzie krvi, ktorá mala v sebe vírus HIV.

KDE VÁM POMÔŽU

 Národné referenčné centrum HIV a AIDS v Bratislave Odbery krvi: v pondelok a stredu od 9.30 do 11.00 hod.

 Linka dôvery: 02/593 691 74
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu