Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Deň boja proti AIDS - MUDr. Júlia Horáková: Partnera si treba dôkladne vyberať

MUDr. Júlia Horáková vyšetruje HIV pozitívnu sirotu na Magna klinike v Phnom Penh.
MUDr. Júlia Horáková vyšetruje HIV pozitívnu sirotu na Magna klinike v Phnom Penh.

Do dnešného dňa zomrelo na AIDS, a ochorenia s ním spojené, 25 miliónov ľudí na celom svete. V roku 2005 zomrelo na AIDS približne 2,5 milióna mužov, žien a detí. Niekoľkonásobne viac ako už zomrelo – asi 38,6 milióna ľudí – žije s vírusom HIV a pravdepodobne zomrú v nasledujúcom desaťročí.

Prvý december je Medzinárodným dňom boja proti AIDS (World AIDS Day) a ľudia na celom svete si v tento deň pripomínajú nebezpečie prenosu HIV/AIDS a možnosti prevencie. Jedná sa o celosvetovo najúspešnejšiu osvetovú akciu na posilnenie povedomia o tejto problematike. Slovenská a Česká republika sa tejto osvetovej akcie zúčastňujú už niekoľko rokov.

Občianske združenie MAGNA DETI V NÚDZI je nezisková organizácia založená na Slovensku, ktorá pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta. Medzi najdôležitejšie aktivity Magny patrí pomoc ľuďom v krízových oblastiach sveta ohrozených chudobou, vojnou, epidémiou alebo prírodnou katastrofou, realizácia humanitárnych projektov.

Pracovníci Magny pôsobia priamo v teréne. Lekári, logisti, koordinátori poskytujú pomoc v krajinách ako Kambodža, India, Keňa, Nikaragua so zameraním na lekársku a sociálnu starostlivosť a to predovšetkým na liečbu a starostlivosť o deti trpiacich ochorením AIDS.




I keď AIDS je stále nevyliečiteľné ochorenie, existuje dnes pre všetkých pacientov nakazených vírusom HIV antivírová liečba (ARV), ktorá dokáže pacientovi zvýšiť imunitu a tak predĺžiť život o 10 až 15 rokov. Dnes je to jediná možnosť ako zlepšiť zdravotný stav HIV/AIDS pacientov.

Podávanie ARV liečby deťom v dvoch Domoch Nádeje v Kambodži, ktoré Magna prevádzkuje pre HIV/AIDS siroty. Deti a rodiny nakazené vírusom HIV sú často stigmatizované a musia denne bojovať s predsudkami, preto je dôležité pracovať priamo s komunitou a pomôcť práve tento problém potlačiť. Rovnako potrebujú informácie, rady a praktickú pomoc pri liečbe, starostlivosti o dieťa, alebo asistenciu pri strate zamestnania.

O pomoci chorým a trpiacim deťom, práci v ťažkých podmienkach v rozvojových krajinách hovorila online MUDr. Júlia Horáková, ktorá pôsobí ako supervízorka projektov v Magne.


Slovo MAGNA znamená v indickom jazyku Tamil ženské meno, ktorého význam je "Tá, ktorá má silu pomáhať".

Rozhovor

11:05:30 - otázka od: vlastik Povedzte mi, môže sa skutočne bežný človek nakaziť AIDS? Len ak by bol v styku s HIV pozitívnym človekom (partnerom) pri sexuálnom styku, prípadne keby dostal nakazenú krv pri transfúzii, alebo by sa pichol počas odberu krvi infikovaného pacienta. Sú známe rizikové skupiny ako narkomani, promiskuitní ľudia. Určite existuje aj dovolenková láska, ktorá môže byť riziková v prípade nepoužitia ochranných prostriedkov. Myslím, že v súčasnosti je spôsob prenosu HIV dostatočne známy, pri dodržiavaní všetkých regulí aj pri styku s HIV pozitívnym človekom riziko prenosu nie je. Diskriminácia týchto ľudí nie je na mieste.

11:07:52 - otázka od: stoqque dobry den, chcel by som vediet kolko nakazenych ludi virusom HIV je na uzemi SR.dakujem Túto presnú štatistickú informáciu vám neviem povedať. V porovnaní s ostatnými európskymi krajinami sme na tom pomerne "veľmi dobre". Štatistika je určite nepresná, vzhľadom na možnosti migrácie obyvateľstva aj z iných krajín. Preto si myslím, že problém je aj u nás a netreba sa mu vyhýbať a treba zvažovať nadväzovanie intímnych vzťahov s neznámymi ľuďmi.

11:09:22 - otázka od: mm Vy sama máte rodinu? Deti? Chápu, ze chodíte preč starať sa o iných? Áno, bez podpory rodiny sa to nedá robiť. Tá práca človeka obohacuje, aj napriek tomu, že je to riziková skupina detí, sú to veselé, krásne deti, ktoré prahnú po láske. Otvorila mi nový pohľad na svet. Aj keď sme veľmi chorí, má zmysel sa tešiť z každej peknej chvíľky.

11:09:56 - otázka od: Petra Mame aj na Slovensku nakazene nejake deti HIV? Podľa mojich vedomostí zatiaľ nie je nakazené žiadne dieťa.

11:13:38 - otázka od: ADOLF DOBRY den som homosexual mal som styk pred 4 mesiacmi mam caste horucky a slabost kedy mozem ist na testy? a kde? som z BA Koliba Adolf. Myslím, že odbornú pomoc by ste mali vyhľadať čo najskôr. Keďže ste z BA, danou problematikou sa zaoberá Klinika infekčných a parazitárnych chorôb Dérerovej nemocnice na Kramároch. Samozrejme, testovanie je anonymné, pri zachovaní všetkých zásad ochrany osobných údajov. Možno vaše pochybnosti budú vyriešené, v dohľadnej dobe, držím vám palce aby to dobre dopadlo.

11:19:45 - otázka od: Juro. Pri vypunutí choroby verejnosť stotožňovala túto s homosexuánou komunitou. Koľko % chorích krorých poznáte patrí k tejto komunite ? Ďaujem za odpoveď. Samozrejme, hlavne vo vyspelých krajinách je percentuálna prevaha homosexuálov, ale tento rozdiel sa v súčasnosti už zmazáva. V krajinách najvyššieho zastúpenia ochorenia AIDS je prenos z promiskuitného muža na vlastnú ženu najčastejší a tu je potom vysoké riziko prenosu nákazy z matky na dieťa počas pôrodu a postnatálne (materinským mlieko). Keďže skupina homosexuálov bola najrizikovejšia skupina, v súčasnosti ľudia v tejto komunite sú tak vzdelaní, že vďaka zodpovednému prístupu k intímnemu životu, nárast ochorenia v tejto skupine sa znižuje. Rizikovou skupinou sú ľudia, ktorí holdujú sexuálnej turistike v rozvojových krajinách.

11:23:02 - otázka od: marek opytam sa takto laicky, pri nahodnom styku s dievcatom a pri vzajomnom oralnom styku sa da tiez nakazit? Je to veľký problém. Mám mladých ľudí v mojej rodine, ktorí nadväzujú nové priateľstvá a nie je vždy ľahké opýtať sa taktne nádejného potencionálneho partnera, či je "čistý". Niekedy som rada, že mám tento problém už za sebou:) Ale možem vás ubezpečiť, že nákaza je pri orálnom styku je minimálna, jedine v prípade kontaktu s krvou pri poranení.

11:26:40 - otázka od: peter niekde som cital , ze aj pri nechranenom styku s hiv pozit clovekom sa ten druhy clovek nemusi nakazit , je to pravda ? To je skutočne pravda, ale netreba pokúšať osud! Pokiaľ je to náhodné stretnutie s človekom, ktorého nepoznáme a mysleli sme to úprimne, je to vždy pre tú druhú stranu veľký dar od života, že nedošlo k nákaze. Ale v takýchto prípadoch doporučujem VŽDY použiť ochranu pri sexuálnom styku a partnera si dôkladne vyberať.

11:29:03 - otázka od: lenka Dobry den, zaujimalo by ma, ako sa v danych krajinach dorozumievate, napr taka nikaragua.....dakujem za odpoved.... Dorozumievaci jazyk vo všetkých týchto krajinách je angličtina, v Nikaragui aj španielčina. V kontakte s domácim obyvateľstvom máme k dispozícii tlmočníkov, ktorí sú súčasťou nášho pracovného tímu lekárov, zdravotných sestier, sociálnych pracovníkov. Ťažisko našej práce spočíva v dôslednej spolupráci s tímom pracovníkov, pochádzajúcich z danej krajiny a títo všetci ovládajú anglický jazyk.

11:35:46 - otázka od: Jozef Kde najviac pomahate, v ktorej krajine? Ťažko povedať... Najviac?? Stále si myslím, že je to málo. Napriek stále rozvíjajúcim sa projektom je v rozvojových krajinách, kde pomáhame aj my, toľko biedy, že keby sme pomohli všetci, aj tak je to málo. Z časového hľadiska, najviac pomáhame v Kambodži, kde sú dva domčeky pre HIV a AIDS siroty, ktoré osireli v dôsledku úmrtia rodičov na AIDS. Potom máme deti na domácej liečbe, ktoré ešte majú ako-tak zabezpečenú starostlivosť jedného z rodičov, alebo inej blízkej osoby. Týmto deťom zabezpečujeme AVR liečbu, liečbu oportúnnych infekcií spojených s AIDS (respiračné, mykotické infecie, TBC atď.), plnohodnotnú stravu, transport na školské aktivity, bezplatnú školu a pravidelné návštevy na klinike v prípade nutnosti aj bezplatnú hospitalizáciu. Toho času je plne rozvinutý program na zabránenie prenosu HIV z matky na dieťa, ktorý okrem Kambodže funguje aj v Keni. Najväčšou radosťou je pre nás všetkých, síce chorá matka, ale šťastná žena a zdravé deti.

11:39:58 - otázka od: JA Dobry den,chcel by som sa opytat ak som darcom krvi a bol by som infikovany virusom ci by mi na to prisli pri vstupnom teste krvi pred odberom? dakujem Áno. Vďaka podrobnému vyšetrovaniu všetkých darcov chránime aj potenciálnych pacientov, ktorí sú závislí na krvných derivátoch.

11:47:07 - otázka od: katka chcela by som sa opytat ake su priznaky pri tejto chorobe a za aku dlhu dobu sa prejavia od pohlavneho styku. dakujem Ťažká otázka. Prvé príznaky sú netypické, zvýšená teplota, nechutenstvo, častejšia chorobnosť (respiračné ochorenia), opakované hnačky. Tieto uvedené príznaky nemusia byť vždy spojené s HIV. Treba si vždy doplniť anamnézu, keby bol v dávnejšej minulosti nechránený sexuálny styk s neznámou osobou, prípadne požitie narkotika pomocou nesterilnej ihly, podanie krvného derivátu v dávnej minulosti v krajine, kde sa nezabezpečuje kontrola krvných derivátov na vírusové ochorenia (ide o rozvojové krajiny, ktoré sú v súčasnosti veľmi navštevované ako vyhľadávané destinácie, úrazy a choroby nás nájdu aj tam a tamojšie nemocnice nemusia poskytovať štandardnú starostlivosť). Keď máme pochybnosť, treba vyhľadať odbornú pomoc a urýchlene sa otestovať. V súčasnosti existujú terapeutické postupy, ktoré môžu skvalitniť život nakazených ľudí, ktorí potom, keď rozmní, neprenášajú ďalej nákazu, čo je základ všetkého.

11:50:31 - otázka od: peter moze mat hiv pozit muz deti ? dakujem Samozrejme, že môže. Predpokladajme, že chce mať muž dieťa so stálou partnerkou, to znamená, že aj pratnerka už môže byť infikovaná. Potencionálna matka by mala absolvovať všetky vyšetrenia a v súčasnosti vieme vo vysokom percente zabrániť prenosu HIV z matky na dieťa. Ak muž o nákaze vie, treba pre matku a dieťa zabezpečiť všetky opatrenia, aby nedošlo k prenosu nákazy.

11:53:37 - otázka od: georg No neviem ako to presne formulovať, ale ako vlastne vzniká vírus HIV? Myslím to takto že keď majú sexuálny styk dvaja muži ktorý nie sú HIV pozitívny vtedy môže vírus "vzniknúť" a oni obaja sú potom HIV+? Lebo neako ten vírus vo všeobecnosti musel vzniknúť. Ďakujem za odpoveď na moju možno nejasnú otázku. HIV negatívny človek nemôže nakaziť zdravého človeka! Vírus nevzniká počas sexuálneho styku. Doteraz bolo vyslovených niekoľko hypotéz vzniku a šírenia vírusu. S veľkou pravdepodobnosťou naozaj k prenosu vírusu došlo z primátov na človeka.

11:55:42 - otázka od: Tina Počet anti-HIVpozitívnych na Slovensku: 263 –z toho počet občanov SR: 153(124 mužov, 29 žien) –v štádiu AIDS: 38 (z toho zomrelo 25) Štatistika zahŕňa iba evidovaných ľudí, ktorí sa dali dobrovoľne otestovať, alebo u nich prepukla choroba a boli liečení. Druhá vec je skutočné číslo, o ktorom nemáme ani len najmenšiu predstavu. To je tá najnebezpečnejšia skupina, pretože ani nevedia, že šíria nákazu.

11:57:17 - otázka od: milan Je zname, ze HIV sa prenasa krvou a pohlavnym stykom. Zaujima ma hlavne prenos pohlavnym stykom. Mam to chapat tak, ze ten virus sa nachadza v spermiach a nie napr. v slinach? A ak je v spermiach, preco prave tam? Alebo to je uplne inak? Chápete to veľmi správne. Vírus sa nachádza v krvi, spermiách, vaginálnom sekréte a materinskom mlieku. V slinách ako takých nie, jedine v prípade, že by došlo k poraneniu a sliny by boli kontaminované krvou.

11:58:39 - otázka od: Martina Dobry den, chcela by som sa informovat, ci a akym sposobom je mozne pridat sa k zdruzeniu Magna. Dakujem Prihlásiť sa môžete na našej stránke ako dobrovoľník do programu, ktorý vás najviac osloví. Podrobnosti o registrácii a podmienkach nájdete na www.magna.sk.

12:06:44 - otázka od: peter ako sa da definovat pojem dobre poznat cloveka ? mozem s niekym chodit aj rok a potom mat s nim pohlavny styk a aj tak sa mozem nakazit ! , pokial sa ten konkret clovek nepreukaze papierom , ze je cisty , nikto nema istotu !!! a kolko je pripadov ze pride dvojica na test pred prvym stykom ? Je to možné. Je to o vzájomnej dôvere, vernosti a v prípade náhodného sexuálneho vzťahu sa treba chrániť, čím chránim nielen seba, ale aj svojho stáleho partnera, ktorého mám rada/rád. Je to veľký etický problém, ktorý asi touto odpoveďou nevyriešim. Kto videl niekoho zomierať na AIDS, hlavne keď je to nevinné dieťa, ktoré nemalo žiadny sexuálny vzťah, ale narodilo sa infikovanej matke promiskuitného partnera, zamyslí sa nad pôžitkami, ktoré môžu viesť k smrti. Všetkým neznámym ľuďom, ktorí poslali veľmi intímne otázky, z celého srdca ďakujem. Prajem veľa zdravia a porozumenia od svojich blízkych partnerov. Ešte raz ďakujem aj za mojich priateľov v Kambodži a v Keni, ktorí sú práve tam, kde ich najviac potrebujú. J.H.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu