Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

AIDS už zabil 25 miliónov ľudí

V čase, keď sa prvýkrát objavil AIDS, nikto nepredpokladal rozšírenie epidémie po celom svete, ani to, že choroba zmení životy miliónov ľudí. Na začiatku nemal nikto predstavu, o príčinách vzniku ochorenia, ani o tom, ako sa proti nemu brániť.

Dnes, z hrozných skúseností vieme, že je to vírus HIV, ktorý vyvoláva AIDS. A vieme, že AIDS môže zničiť celé rodiny, spoločenstvá, celé kontinenty. Boli sme svedkami, ako epidémia poznačila rozvoj krajín na niekoľko dekád, zviditeľnila rozdiel medzi chudobnými a bohatými národmi, posunula, už odsudzované skupiny, ďalej na okraj spoločnosti. Žijeme vo svetovom spoločenstve, HIV sa stalo prvou skutočne celosvetovou epidémiou, ktorá s ľahkosťou prekračuje oceány a medzinárodné hranice.

Skúsenosti dokazujú, že ak krajina reaguje včas, krízovej situácii je možné zabrániť. Je zaznamenané, že v krajinách s veľkým množstvom prípadov vírusu a ochorenia, sa situácia stabilizovala, v niektorých prípadoch bol výskyt do značnej miery znížený. V niektorých prípadoch, je to okrem iného dôkazom, že model nášho správania, ktorý začal byť riskantný, sa zmenil aj preto, že ľudia, ktorých sme videli trpieť a zomierať na AIDS nám neboli neznámi či ľahostajní. Strach je najhoršou, a tou poslednou, cestou k zmene ľudského správania, a v období kedy sa zmena podložená strachom deje, je často príliš neskoro na záchranu obrovského množstva ľudí z celkovej populácie.


Do dnešného dňa zomrelo na AIDS, a ochorenia s ním spojené, 25 miliónov ľudí na celom svete. V roku 2005 zomrelo na AIDS približne 2,5 milióna mužov, žien a detí. Niekoľkonásobne viac ako už zomrelo – asi 38,6 milióna ľudí – žije s vírusom HIV a pravdepodobne zomrú v nasledujúcom desaťročí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu