Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Švajčiarska firma začne skúšať vakcínu proti HIV na ľuďoch

ŽENEVA – Švajčiarska spoločnosť Mymetics rozbehne začiatkom roka 2008 testy vakcíny proti nákaze vírusom HIV na ľuďoch. Preparát bude podávať prvým dobrovoľníkom. Podľa predstaviteľov firmy by protilátky mali vytvoriť ochrannú bariéru v slizniciach pohlavných ciest a konečníka.

„Prvé pokusy sa uskutočnia v Belgicku a bude do nich zahrnutá vzorka asi 30 až 40 žien,“ uviedol vedecký šéf společnosti Sylvain Fleury.

Cez sliznicu vagíny či konečníka sa nakazí až 85 percent prípadov infikovaných, u ktorých sa neskôr prejaví choroba AIDS. Pokiaľ by sa podarilo vytvoriť akýkoľvek preparát, ktorý by práve tieto dve brány prenosu vírusu HIV dokázal ochrániť, potom by svet mal prvú skutočnú vakcínu proti HIV.

Prvé pokusy na štyroch desiatkach dobrovoľníčok sú súčasťou pokusov Fázy 1. Pokiaľ budú úspešné, plánuje spoločnosť predať svoju technológiu väčšej spoločnosti a vstúpiť až do Fázy 3, kedy by sa na testoch mohlo zúčastniť okolo 20-tisíc dobrovoľníkov.

„Cena takých testov je ale pre Mymetics príliš vysoká,“ priznal jeden zo šéfov spoločnosti Christian Rochet. Podľa neho skôr či neskôr bude musieť do projektu vstúpiť ďalší investor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu