Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Taliansko dúfa, že 12-ročný Marco uvidí otca častejšie

Marco Masiero
Marco Masiero (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Talianska verejnosť dúfa, že 12-ročný chlapec, ktorý v auguste ušiel slovenskej matke na taliansku ambasádu, sa bude častejšie stretávať so svojím talianskym otcom.

Po stretnutí s ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom to dnes vyhlásil jeho taliansky partner Clemente Mastella. Matka chlapca však súd po úteku žiadala, aby jeho stretnutia s otcom obmedzil.

"Želáme si, aby súdy prispeli k tomu, že otec bude mať možnosť častejšie sa stretávať s malým Marcom, aby mohol aj Vianoce stráviť so svojím otcom v Taliansku," uviedol dnes taliansky minister. Otec Marco Masiero totiž nedávno súd požiadal, aby si mohol syna vziať na sviatky k sebe. Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je známe.

Útek chlapca, ktorý začiatkom augusta strávil päť dní na talianskej ambasáde, vzbudil veľký záujem slovenských i talianskych médií. Súd po úteku chlapca vrátil matke a otcovi umožnil dve stretnutia do mesiaca. Matka Berta Stašková však koncom augusta súd požiadala, aby sa obaja videli len raz do mesiaca.

Podľa nej totiž otec Marco Masiero malého Marca naviedol, aby jej po návrate z dovolenky z Tuniska ušiel a dal mu peniaze na taxík. Otec však tvrdil, že chlapec ušiel, lebo bol nešťastný. Okrem toho sa chlapec v tom čase aj s matkou a jej novým manželom sťahoval zo Zvolena do obce Hlivištia pri ukrajinskej hranici.

Taliansky minister sa za svojho krajana zaručil. "Ak by prišiel malý Marco navštíviť otca do Talianska, nebude to znamenať, že ho matka viac neuvidí," povedal dnes. Marco bol totiž u otca naposledy v lete pred rokom a vrátil sa odtiaľ až po výzvach úradov.

"Je to mimoriadne citlivá otázka, ale konanie slovenských súdov bolo veľmi rýchle a nehanbím sa povedať, že som v tomto zmysle aj intervenoval u predsedu a podpredsedu súdu, aby v tejto otázke na okresnom súde vo Zvolene sa konalo rýchlo," poznamenal dnes Harabin. Až na základe rýchleho rozhodnutia súdu totiž talianska ambasáda chlapca matke vrátila. Harabin podotkol, že v prípade nejde len o rodičovské práva, ale aj o práva dieťaťa.

Prípad Marca, ktorý má slovenské aj talianske občianstvo, v súčasnosti pojednáva zvolenský okresný súd. Ten naposledy určil, že sa proces prenesie do Michaloviec, keďže sa rodina presťahovala. Krajský súd v Banskej Bystrici však podľa hovorkyne Silvie Rúfusovej rozhodol, že sa bude naďalej pojednávať vo Zvolene. Termín zatiaľ vytýčený nie je.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu