Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Príjmy štátneho rozpočtu rastú, ale výdavky klesajú: Čo to znamená pre slovenskú ekonomiku?

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu septembra tohto roka schodok na úrovni 2,68 miliardy eur. Išlo o medziročné zlepšenie hospodárenia štátu o 1,24 miliardy eur alebo 31,6 %. Informovalo o tom v utorok Ministerstvo financií (MF) SR.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu v septembri vyššie o 1,1 miliardy eur alebo 6,9 % a dosiahli tak 16,9 miliardy eur. Výdavky rozpočtu sa medziročne mierne znížili, a to o 141 miliónov eur alebo 0,7 % na 19,6 miliardy eur.

archívne video

Poslanci schválili úpravu štátneho rozpočtu, príjmy aj výdavky sa zvýšia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Medziročný rast daňových príjmov predstavoval podľa rezortu financií 841 miliónov eur. "Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z pridanej hodnoty vo výške 232 miliónov eur, pri spotrebných daniach 88 miliónov eur, pri dani vyberanej zrážkou 84 miliónov eur, pri iných daniach na tovary a služby 9 miliónov eur a pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti 4 milióny eur," vyčíslilo MF. Osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach dosiahol v septembri medziročný rast 378 miliónov eur. Solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií naopak klesol o 388 miliónov eur.

Negatívny a pozitívny vývoj

Pri dani z príjmov právnických osôb zaznamenalo ministerstvo medziročný nárast na úrovni 454 miliónov eur. Negatívny vývoj bol naopak pri dani z príjmov fyzických osôb, ktorej výnos sa znížil o 13 miliónov eur. "Pozitívny vývoj bol zaznamenaný v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému nárastu o 615 miliónov eur (33,4 %)," konštatovalo MF. Naopak, prevod prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti do príjmov štátneho rozpočtu zatiaľ nebol realizovaný, čo znamenalo zhoršenie príjmov na úrovni 267 miliónov eur.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali v septembri podľa MF medziročný nárast o 173 miliónov eur alebo 27,8 %. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním eurofondov došlo k poklesu o 258 miliónov eur (-11,1 %). Výdavky súvisiace s plánom obnovy klesli o 25 miliónov eur (-8,1 %). Transfer Sociálnej poisťovni zo štátneho rozpočtu zaznamenal medziročný nárast o 680 miliónov eur alebo 73,9 %, doplnil rezort financií.

Viac o téme: FinancieŠtátny rozpočetMinisterstvo financií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu