Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Prebehlík z KĽDR ukradol v Južnej Kórei autobus! Chcel sa vrátiť do vlasti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - V Južnej Kórei zadržali v utorok prebehlíka z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), ktorý zrejme v snahe dostať sa späť do svojej vlasti vrazil ukradnutým autobusom do barikád na moste neďaleko militarizovaných hraníc. Informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na juhokórejskú agentúru Jonhap.

K incidentu prišlo v noci na utorok o 1.30 h miestneho času na moste Tongil v meste Pchadžu, ktoré leží severozápadne od hlavného mesta Soul. Muž ignoroval varovania vojakov strážiacich most a pokúsil sa cez neho prejsť. Ešte predtým ukradol autobus z garáže v meste, uviedol Jonhap s odvolaním sa miestnu políciu. Zadržaný muž utiekol zo Severnej Kórey pred vyše desiatimi rokmi a polícii povedal, že sa tam snažil vrátiť, pretože mal problém usadiť sa v Južnej Kórei. V čase incidentu nebol pod vplyvom alkoholu ani drog.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Je veľmi nezvyčajné, aby sa Severokórejčania, ktorým sa podarilo utiecť zo svojej vlasti, snažili vrátiť, aj keď mnohí majú problém prispôsobiť sa životu v demokratickej a kapitalistickej Južnej Kórei, konštatuje Reuters. Do júna tohto roka žilo v Južnej Kórei približne 34.200 Severokórejčanov, ktorí do krajiny prišli často život ohrozujúcou cestou vedúcou zvyčajne cez Čínu v snahe uniknúť chudobe a útlaku vo svojej vlasti, vyplýva z údajov juhokórejského ministerstva pre zjednotenie. Tento rezort, ktorý poskytuje podporu prebehlíkom zo severu, ešte v roku 2022 uviedol, že od roku 2012 bol potvrdený návrat 12 prebehlíkov späť do KĽDR. Podľa aktivistov však takýchto prípadov, ktoré neboli zaznamenané, môže byť oveľa viac.

Viac o téme: KĽDRJužná KóreaKrádežAutobusPrebehlík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu