Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Bytová mafia: Ako sa nestať obeťou gaunerov

Dom na Kľukatej ulici v Bratislave získal majiteľ päť dní po zmiznutí pôvodného vlastníka.
Dom na Kľukatej ulici v Bratislave získal majiteľ päť dní po zmiznutí pôvodného vlastníka. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Príbehy nezvestných a stratených ľudí, ktorých zmiznutie môže súvisieť s podvodnými kšeftami s nehnuteľnosťami, sme zverejňovali celý týždeň. Písali sme aj o praktikách nekalých obchodníkov s realitami. Na obranu pred bytovou mafiou sme našli niekoľko spôsobov, ako sa ochrániť pred podvodníkmi.

Na záver seriálu sme oslovili políciu a zástupcu realitiek. Polícia hľadá iba tých stratených ľudí, ktorých nezvestnosť niekto oznámil. „Po nezvestných osobách intenzívne pátrame. Preverujeme všetky okolnosti a súvislosti ich zmiznutia,“ uviedol hovorca policajného prezídia Martin Korch. Dodal, že príbuzní a známi nezvestných však neraz ich neprítomnosť oznamujú po neprimerane dlhom čase a málo informujú políciu o všetkých možných súvislostiach, čo sťažuje pátranie.

„Pri kúpe nehnuteľnosti je dobré vybrať si serióznu realitnú kanceláriu,“ povedal Martin Lazík z Národnej asociácie realitných kancelárií. Ak je realitka členom tejto asociácie, môže si kupujúci alebo predávajúci jej činnosť overiť a zistiť, či sa na ňu nehromadia sťažnosti. Podvodníci často pri predaji „nastrčia“ svojho človeka, ktorý zastupuje vlastníka a zvyčajne má sfalšované splnomocnenie. Pri predaji by mal záujemca prísť do kontaktu s vlastníkom, a to pri obhliadke, podpise zmluvy a skladaní zálohy. „Je neobvyklé, aby to robil zástupca alebo realitka. Dôveryhodná kancelária by nemala brániť vzájomnému stretnutiu zmluvných strán,“ uzavrel Lazík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu