Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Csáky varoval opozíciu, že môže prehrať prezidentské voľby

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Opozičné pravicové strany robia podľa predsedu SMK Pála Csákyho všetko pre to, aby prehrali najbližšie prezidentské voľby v roku 2009. Csáky to vyhlásil v televízii Markíza. Opozícia už skôr ohlásila, že chce hľadať spoločného kandidáta proti súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi, v KDH sa však neskôr objavili úvahy aj o vlastnom kandidátovi.

"Opozícia teraz podceňuje situáciu. Momentálne práve robí všetko pre to, aby sme prehrali prezidentské voľby," vyhlásil dnes Csáky. Kresťanským demokratom vytkol "egoizmus", najväčšej opozičnej strane SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu zas podceňovanie situácie.

Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová, o ktorej sa uvažovalo ako o možnej uchádzačke, dnes v STV tvrdila, že opozičné strany chcú postupovať jednotne. "Platí dohoda medzi opozičnými stranami, že sa pokúsia nájsť spoločného kandidáta," vyhlásila.

V KDH sa za možného kandidáta považoval predseda Pavol Hrušovský, ten však dnes tiež nechcel svoje ambície bližšie komentovať. "Zatiaľ nebolo by vhodné, aby som zverejnil, aké mená sa (v KDH) diskutujú," povedal šéf kresťanských demokratov v STV.

Práve nejednotnosť pripravila podľa analytikov pravicové strany o víťazstvo v minulých prezidentských voľbách, keď sa do druhého kola nedostal ani jeden z ich kandidátov.

Hrušovský sa dnes k Csákyho kritike priamo nevyjadril. V diskusnej relácii televízie TA3 však ostro napadol politiku SMK, ktorá je podľa neho príliš radikálna. "Ak bude pokračovať v tom štýle politiky, tak politika Strany maďarskej koalície sa nestáva kompatibilnou s politikou Kresťanskodemokratického hnutia a bude ťažko možno ďalej spolupracovať," varoval Csákyho bez bližších podrobností. SMK sa s ostatnými opozičnými stranami nedávno nezhodla najmä v názore na Benešove dekréty, ktoré po druhej svetovej vojne zasiahli do práv maďarskej menšiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu