Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Prekvapivé porovnanie ceny bytov: Bratislava už konkuruje západným metropolám, lacnejší je aj Rím!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ceny bytov v Bratislave dosahujú hodnoty, ktoré sú porovnateľné s veľkými západoeurópskymi mestami. Najnovšia analýza ukazuje, že v prvej polovici roka 2024 sa cena za meter štvorcový staršieho bytu v Bratislave pohybovala na úrovni 3 770 EUR, pričom ceny novostavieb často presahujú 5 000 EUR/m². Prekvapením je, že ceny v Bratislave prekonali aj Rím, kde je priemerná cena za meter štvorcový 3 179 EUR.

Bratislava s cenami bytov konkuruje mestám ako Praha (4 842 EUR/m²), Madrid (4 951 EUR/m²), Viedeň (5 151 EUR/m²) či Berlín (6 195 EUR/m²). Vyplýva to z analýzy realitnej spoločnosti RE/MAX.

Aj napriek cenám, ktoré sú takmer dvojnásobné oproti iným mestám na Slovensku, zostáva Bratislava hlavným ťahúňom realitného trhu. Takmer 32 % všetkých realitných transakcií sa uskutočňuje práve tu, čo svedčí o neutíchajúcom dopyte. Banská Bystrica ponúka staršie byty priemerne za 2 150 EUR/m² a novostavby za 3 150 EUR/m², zatiaľ čo ceny v Košiciach dosahujú 2 600 EUR/m² za staršie byty a 4 200 EUR/m² za novostavby.

archívne video

Traja najvyšší ústavní činitelia by mali mať právo na nehnuteľnosť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Dopyt a faktory ovplyvňujúce ceny

Ako najväčšie ekonomické centrum Slovenska priťahuje Bratislava rastúci dopyt po bývaní, čím sa zvyšuje aj tlak na ceny nehnuteľností. Vyššie platy, stabilná pracovná ponuka a rozvinutá infraštruktúra priťahujú nielen domácich, ale aj zahraničných kupcov a investorov, čím sa Bratislava stále viac približuje európskym veľkomestám. Tento rast cien však zároveň ohrozuje dostupnosť bývania pre domácich obyvateľov.

Prekvapivé porovnanie ceny bytov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Na Slovensku pozorujeme pozitívne signály oživenia dopytu. Kým inflácia klesá, úrokové sadzby hypoték sa pohybujú okolo 5 % alebo vyššie, čo ovplyvňuje dostupnosť nových nehnuteľností. Na porovnanie, v Českej republike sú hypotéky na úrovni 4 % až 5 %. Aj keď je na Slovensku situácia iná ako v Českej republike, kde pokles úrokových sadzieb priamo podporil zvýšený dopyt, veríme, že s postupným zlepšovaním ekonomickej situácie a stabilizáciou cien sa aj na Slovensku očakáva nárast záujmu o nehnuteľnosti,“ vysvetľuje Jan Hrubý, generálny riaditeľ RE/MAX Česko a Slovensko.

Dopady na obyvateľov a trh

Vysoké ceny bytov tlačia mnohých obyvateľov Bratislavy na predmestia alebo do iných miest, čím sa mení demografická skladba a vzniká tlak na infraštruktúru okolitých oblastí. Mladé rodiny často uprednostňujú prenájom, keďže ceny novostavieb sú pre nich už nedosiahnuteľné.

Developeri reagujú na tento vývoj zavádzaním stimulov pre kupujúcich, ako sú príspevky na splátky alebo splátkové prázdniny. Zároveň ceny starších bytov v regiónoch klesli o približne 15 – 20 %, čo môže prispieť k lepšej dostupnosti bývania mimo Bratislavy.

Viac o téme: AnalýzaRímBratislavaCenaByty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu