Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Ničivá smršť na Filipínach: Počet obetí tropickej búrky Trami stúpol na 81

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

MANILA - Najmenej 81 životov si už na Filipínach vyžiadala tropická búrka Trami. Na takmer pol milióna sa zároveň zvýšil počet osôb, ktoré boli nútené opustiť svoje domovy, oznámil v sobotu tamojší úrad pre zvládanie katastrof. Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA.

Ďalších 34 ľudí je dosiaľ nezvestných, a to väčšinou v dôsledku zosuvov pôdy. Celkovo búrka ovplyvnila životy vyše ako 4,2 milióna ľudí, pričom 495.123 z nich muselo opustiť svoje domovy. Najviac mŕtvych hlási provincia Batangas nachádzajúca sa južne od hlavného mesta Manila. Vysoký počet evidujú aj vo východnom regióne Bicol, kde pri záplavách a zosuvoch pôdy zahynulo 28 ľudí. "Takmer všetky postihnuté oblasti sú stále zaplavené," povedal hovorca zmieneného úradu pre zvládanie katastrof. Po tom, ako sa v piatok búrka Trami už vzdialila od Filipín a zlepšilo sa počasie, sa tímy záchranárov snažia dopraviť do postihnutých oblastí potrebné zásoby a humanitárnu pomoc.

Ničivá smršť na Filipínach:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

Situácia zostáva naďalej vážna v jednej z najviac zasiahnutých oblastí v meste Naga. Záplavová voda je v mnohých častiach mesta stále veľmi vysoká. V najviac zatopených uliciach siaha ľuďom voda "až po krk", uviedol starosta mesta Nelson Legacion. Každý rok zasiahne Filipíny alebo ich okolité vody okolo 20 veľkých búrok či tajfúnov, ktoré napáchajú škody na tamojších domoch a infraštruktúre, pričom desiatky ľudí pripravia o život.

Viac o téme: ObeteFilipínyTropická búrka Trami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu