Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Z Libanonu smerom na sever Izraela vypálili vyše 240 rakiet: Pri izraelskom útoku v Bejrúte zahynulo päť ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

TEL AVIV - Na územie na severe Izraela v stredu z Libanonu vystrelili viac ako 240 rakiet, pričom asi 100 v priebehu večera. Uvádza sa to vo vyhlásení izraelskej armády, z ktorého citoval spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Systém izraelskej protiraketovej obrany niektoré z týchto rakiet zachytil, iné dopadli na otvorené priestranstvo, píšeme na základe správy agentúry DPA. Informácie o obetiach alebo materiálnych škodách zatiaľ nie sú k dispozícii. Ľahké zranenia od sklenených črepov utrpela jedna osoba v Západnej Galilei, ktorá bola spolu s okolím mesta Safed a Hornou Galileou terčom raketových útokov z územia Libanonu.

Z Libanonu smerom na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Proiránske hnutie Hizballáh v priebehu stredy vydalo 25 komuniké, v ktorých informovalo o útokoch na izraelských vojakov prenikajúcich do pohraničných oblastí na juhu Libanonu. Izraelská armáda v stredu podvečer potvrdila, že počas takýchto infiltrácií sprevádzaných bojmi zblízka prišla o najmenej osem svojich vojakov.

Izraelská armáda medzičasom pokračovala v masívnych leteckých útokoch na bašty proiránskeho hnutia Hizballáh v Libanone, pričom zasiahla aj oblasti hlavného mesta Bejrút. Informácie o obetiach a zranených nateraz nie sú k dispozícii.

Pri izraelskom útoku v Bejrúte zahynulo päť ľudí

Pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte v noci na štvrtok zahynuli najmenej piati ľudia a ďalších 11 sa zranilo, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Informujeme podľa správ agentúr Reuters a AFP. Zdroj blízky hnutiu Hizballáh uviedol, že Izrael podnikol tri letecké útoky na predmestie libanonského hlavného mesta, pričom išlo o tretiu vlnu útokov cielených na Hizballáh za posledných 24 hodín. Izraelský nálet bol podľa zdroja zameraný na zariadenie hnutia v centre libanonskej metropoly.

Izrael zároveň vydal príkaz na evakuáciu v južných častiach Bejrútu. Libanonské ministerstvo zdravotníctva ešte pred najnovším útokom uviedlo, že pri izraelských útokoch na Libanon v stredu zahynulo 46 ľudí a 85 osôb utrpelo zranenia. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v stredu povedal, že v súvislosti s útokmi izraelskej armády na území Libanonu opustilo svoje domovy asi 1,2 milióna ľudí.

Izraelské pozemné sily v noci na utorok podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny. Pri piatkovom útoku Izraela zahynul aj dlhoročný šéf hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov. Podľa libanonských úradov si izraelsko-libanonské cezhraničné prestrelky, ktoré začali po vypuknutí vojny v Pásme Gazy 7. októbra 2023, vyžiadali 1928 obetí na životoch.

Viac o téme: RaketyIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu