Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Poľsko prijalo opatrenia na ochranu svojich vojakov v Libanone

Zničené budovy po izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu v Libanone
Zničené budovy po izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu v Libanone (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

VARŠAVA - Poľsko prijalo preventívne opatrenia na ochranu svojich vojakov v Libanone, kde pôsobia v rámci mierovej misie OSN (UNIFIL). Uviedol to v stredu večer námestník poľského ministra obrany Cezary Tomczyk, informujeme podľa správy agentúry PAP.

"Je dôležité uvedomiť si, že nie sme účastníkmi tohto konfliktu. Poľskí vojaci sú na stabilizačnej misii, ktorá nesúvisí s tým, čo teraz vidíme na televíznych obrazovkách," povedal Tomczyk pre televíznu stanicu TVN24. "Sme v kontakte s veliteľmi ostatných vojenských kontingentov, ktoré sú v Libanone," dodal.

Izraelské pozemné sily v noci na utorok spustili pozemnú ofenzívu v Libanone. Izraelská armáda tvrdí, že útoky sú zamerané proti Hizballáhu. Ofenzíve predchádzalo niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Bejrúte a ďalších častiach krajiny. Pri jednom z nich v piatok zahynul aj dlhoročný vodca hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov. Súčasťou mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) je aktuálne 213 poľských vojakov, vyplýva z údajov zverejnených na webovej stránke misie.

Viac o téme: VojaciOchrana PoľskoLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu