Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Katarský emir označil krízu na Blízkom východe za kolektívnu genocídu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

DUBAJ - Kríza na Blízkom východe je "kolektívnou genocídou", vyhlásil vo štvrtok katarský emir Tamím bin Hamad Ál Sání. Katar podľa neho vždy varoval pred "beztrestnosťou" Izraela. S odvolaním sa na agentúru Reuters o tom informujeme.

"Je úplne jasné, že to, čo sa deje, je genocída. Pásmo Gazy sa navyše mení na oblasť nevhodnú na to, aby tam žili ľudia," povedal emir na podujatí v Dauhe. Zároveň odsúdil izraelské letecké útoky a vojenské operácie namierené proti Libanonu.

Izrael sa dôrazne ohradzuje voči obvineniam, že pácha genocídu v Pásme Gazy, kde minulý rok v októbri spustil vojenskú operáciu v reakcii na útok hnutia Hamas na juh Izraela. Militanti 7. októbra 2023 zabili takmer 1200 ľudí a zajali približne 250 rukojemníkov. Izraelská operácia v Pásme Gazy si podľa palestínskych zdravotníckych orgánov dosiaľ vyžiadala vyše 41.500 obetí. Izraelská armáda tento týždeň spustila pozemnú ofenzívu v Libanone. Tvrdí, že útoky sú zamerané proti Hizballáhu, ktorý vlani v októbri začal ostreľovať Izrael, aby tak vyjadril solidaritu s Palestínčanmi.

Viac o téme: GenocídaKatarBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu