Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Šéf libanonskej diplomacie vyzýva na medzinárodnú intervenciu a prímerie

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb s ruským kolegom Sergejom Lavrovom Zobraziť galériu (2)
Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb s ruským kolegom Sergejom Lavrovom (Zdroj: SITA/Evgenia Novozhenina/ Pool Photo via AP)

NEW YORK - Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb v noci na piatok na pôde OSN v New Yorku vyzval na ukončenie násilia na Blízkom východe.

Vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN libanonský minister zdôraznil, že na Blízkom východe došlo k situácii, ktorá si naliehavo vyžaduje medzinárodný zásah. V opačnom prípade sa vymkne spod kontroly a prejaví sa dominový efekt znemožňujúci zvládnutie tejto krízy. Upozornil, že "budúcnosť našich ľudí a prosperita" sú ohrozené.Šéf libanonskej diplomacie vyzval aj Izrael a Iránom podporované milície Hizballáhu, aby prijali "všetky možné opatrenia", aby sa zabezpečilo prijatie návrhu na prímerie.

Útoky v Libanone
Zobraziť galériu (2)
Útoky v Libanone  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Kým sa medzinárodné spoločenstvo pokúša primať obe strany, aby rokovali o prímerí, izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol akýkoľvek takýto plán a avizoval, že izraelská armáda bude pokračovať v úderoch na Hizballáh "plnou silou".

Po mesiacoch cezhraničných prestreliek medzi izraelskými silami a Hizballáhom, ktorý tvrdí, že koná zo solidarity s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, Izrael v pondelok začal s intenzívnou leteckou operáciou s cieľom zaútočiť na bašty a infraštruktúru Hizballáhu v Libanone. V dôsledku toho sa celý región ocitol na pokraji totálnej vojny, konštatovala DPA.Od pondelka prišli v Libanone o život stovky ľudí a desaťtisíce ich ušli zo svojich domovov v oblastiach ohrozených paľbou izraelskej armády. Libanonské ministerstvo zdravotníctva len za štvrtok eviduje 92 obetí a 153 zranených.

Viac o téme: DiplomaciaPrímerieIntervenciaLibanonAbdalláh Búhabíb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu