Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Izrael podľa Libanonu cielil na ďalšieho vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Hadi Mizban)

BEJRÚT - Izrael uskutočnil vo štvrtok popoludní na južnom predmestí Bejrútu útok zameraný na vysokopostaveného veliteľa libanonského hnutia Hizballáh, uviedli zdroje blízke militantnej skupine. Podľa informácií agentúry AFP cielila izraelská armáda na šéfa dronovej jednotky známeho ako abú Sálih. Bezprostredne nie je známe, či prežil.

Izraelská armáda predtým oznámila, že vykonáva cielené nálety v libanonskom hlavnom meste. Ak sa informácie potvrdia, pôjde už o štvrtý podobný útok na veliteľov Hizballáhu v priebehu tohto týždňa, pripomína agentúra Reuters.Izrael v uplynulom týždni podniká najintenzívnejšie letecké útoky na Libanon od vojny v roku 2006. Bombardovanie, ktorého cieľom sú podľa armády pozície Hizballáhu, si doteraz vyžiadalo vyše 600 obetí na životoch.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Tisíce Libanončanov podľa agentúry Reuters hľadajú útočisko v školách v hlavnom meste Bejrút. Pomoc im poskytujú aj humanitárne organizácie, ktoré distribuujú oblečenie a jedlo.Na eskaláciu v bojoch medzi Izraelom a Hizballáhom v stredu zareagovali aj Spojené štáty americké a ich spojenci, ktorí spoločne vyzvali na trojtýždňové prímerie v Libanone. Od tohto kroku si sľubujú "vytvorenie priestoru na dosiahnutie diplomatického riešenia". Tvrdia, že boje sú "neúnosné" a predstavujú neprijateľné riziko širšej regionálnej eskalácie.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu stredu vyhlásil, že Izrael nezastaví svoju vojenskú operáciu proti proiránskemu hnutiu, kým sa obyvatelia Izraela nebudú môcť bezpečne vrátiť do svojich domovov na severe krajiny pri hraniciach s Libanonom.

Viac o téme: VeliteľIzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu