Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Brutálna smrť Jozefa Chovanca na letisku! Šokujúce rozhodnutie súdu v Belgicku: Zodpovedný nie je nikto!

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. Zobraziť galériu (3)
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

BRUSEL - Belgický súd v stredu ráno vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestnoprávnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, potvrdil generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Na vynesený rozsudok generálneho konzula upozornila manželka Chovanca, ktorá sa nachádza na Slovensku a ktorá je v kontakte so svojimi obhajcami v tejto kauze. O rozsudku už informovala aj belgická tlačová agentúra Belga.

archívne video

Slovensko odovzdalo Belgicku diplomatickú nótu pre úmrtie Jozefa Chovanca (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa verdiktu súdu ide o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností. Advokáti Chovancovej uviedli, že čakajú na písomné vyjadrenie súdu. Chovanec zomrel v nemocnici 27. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko, podľa svedkov sa správal agresívne k posádke i voči privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých vidieť, ako sa Chovanec sebapoškodzuje: búcha hlavou o dvere cely a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú spacifikovať. Muž má pritom tvár zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku a hajluje.

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca.
Zobraziť galériu (3)
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca.  (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti Chovanca boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť. Chovancova vdova a štát Slovensko majú teraz 15 dní na to, aby sa voči rozsudku odvolali, píše Belga.

Advokáti sú ochotní posunúť prípad na Európsky súd pre ľudské práva

Belgická právna kancelária Cottyn z Aalstu, zastupujúca manželku Jozefa Chovanca, ktorý zomrel koncom februára 2018 po policajnom zásahu letiskovej polície v Charleroi, sa odvolá proti stredajšiemu súdnemu rozsudku a je ochotná tento spor doručiť až na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. 

Belgický súd v stredu ráno vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestno-právnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca. Podľa verdiktu súdu ide o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností.

Právna kancelária sa proti rozsudku odvolá

Advokátka Ann Van De Steenová vynesenie tohto rozsudku potvrdila a dodala, že právna kancelária sa proti nemu odvolá. Chovancova vdova a Slovensko ako štát, podľa belgickej legislatívy, majú 15 dní od vynesenia rozsudku na to, aby sa voči nemu odvolali na vyššiu súdnu inštanciu.

"S rozsudkom nie sme spokojní a využijeme všetky možnosti belgickej legislatívy na odvolanie sa proti nemu na súde v Monse. Odvolanie podáme ešte v priebehu tohto týždňa," uviedla Van De Steenová. "Keby to nefungovalo, tak na zreteli máme aj Európsky súd pre ľudské práva, ale najskôr skúsime všetky možnosti v Belgicku," dodala.

Európsky súd pre ľudské práva je medzinárodný súd so sídlom v Štrasburgu. Prejednáva porušenia Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd z roku 1950 až po tom, čo sú vyčerpané všetky vnútroštátne prostriedky v niektorej z členských krajín Rady Európy.
Jozef Chovanec (38) zomrel v nemocnici 27. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko - podľa svedkov sa správal agresívne k posádke i voči privolaným policajtom.

Viac o téme: SmrťRozsudokBelgickoJozef Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu