Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Slovensko podá proti rozsudku súdu v prípade smrti Chovanca sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) označil stredajšie rozhodnutie belgického súdu v prípade smrti slovenského občana Jozefa Chovanca za škandalózne. SR podá proti rozsudku sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Belgický súd vyniesol rozsudok, podľa ktorého za smrť Chovanca nenesie nik trestnoprávnu zodpovednosť. Podľa verdiktu išlo o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností. "Áno, išlo o tragické okolnosti, pretože každá smrť človeka je tragická. O to viac, ak sa stala človeku za doposiaľ neobjasnených okolností, keď bol v rukách policajtov, ktorí ho mali chrániť," vyjadril Blanár nesúhlas s tým, že za smrť Slováka nie je podľa súdu nikto zodpovedný.

archívne video

Kollár požaduje vyšetrenie smrti Slováka v Belgicku, tamojšie orgány sa podľa neho vyhovárali (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Blanára by nasledovala úplne iná reakcia médií či Európskej komisie (EK), ak by sa podobný prípad stal na Slovensku. "Okamžite by za to mohla celá vláda a progresívne médiá by sa u nás predháňali vo vynášaní rozsudkov. Z úrovne EK by sme okamžite počuli kritiku právneho štátu," myslí si šéf slovenskej diplomacie.

Chovanec zomrel v roku 2018

Slovenský občan Jozef Chovanec (38) zomrel v nemocnici 27. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko - podľa svedkov sa správal agresívne k posádke i voči privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých vidieť, ako sa Chovanec sebapoškodzuje: búcha hlavou o dvere cely a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú spacifikovať. Muž má pritom tvár zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku a hajluje. Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti Chovanca boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť.

Blanár chce hovoriť o rozsudku v prípade Chovanec s belgickou ministerkou

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) plánuje hovoriť o rozsudku belgického súdu v prípade úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca aj so svojou rezortnou kolegyňou z Belgicka Hadjou Lahbibovou. Povedal to slovenským novinárom v stredu na okraj 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, informuje osobitný spravodajca TASR. "Budem sa pýtať na to, ako sa ona pozerá na takéto prejavy, či je to niečo, čo je pre nich v poriadku," povedal Blanár v súvislosti s rozsudkom a správaním sa belgických policajtov, ktoré predchádzalo úmrtiu slovenského občana.

Minister pripustil, že jeho rezortná kolegyňa zo svojej pozície tento prípad zrejme nevyrieši, ale napriek tomu jej chce tlmočiť svoj názor. Zopakoval, že Slovensko sa oficiálne obráti so sťažnosťou na verdikt na príslušné miesta, a to na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. "My sme vždy pristupovali k rozhodnutiam k súdu k rešpektom, ale niekedy vás to jednoducho nedokáže nechať úplne chladným," skonštatoval Blanár s tým, že verdikt belgického súdu považuje za neakceptovateľný.

Viac o téme: Juraj BlanárEurópsky súd pre ľudské právaJozef Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu