Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Ekofond SPP upozorňuje na sršňa ázijského, nebezpečenstvo predstavuje najmä pre včely

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SPP)

Ekofond SPP, nezisková organizácia zameraná aj na ochranu životného prostredia, upozorňuje na závažné riziká spojené s výskytom sršňa ázijského (Vespa velutina nigrithorax) v blízkosti slovenských hraníc. Tento invázny druh hmyzu, pôvodom z juhovýchodnej Ázie, predstavuje hrozbu pre včely a ďalšie opeľovače. Negatívne ovplyvňuje biodiverzitu a poľnohospodárstvo, pričom spôsobuje škody v hodnote miliónov eur. Ekofond SPP spúšťa osvetovú kampaň, ktorej súčasťou je aj uvedenie prvej slovenskej mobilnej aplikácie „Zastav sršňa“, pomocou ktorej môže verejnosť nahlásiť potenciálny výskyt sršňa ázijského alebo jeho hniezda. V rámci kampane vznikol aj dokumentárny film Sršeň ázijský – hrozba pre naše opeľovače a biodiverzitu.

Iniciatíva Zastavme sršňa ázijského

Ekofond SPP v spolupráci s odborníkmi z oblasti ochrany prírody a včelárstva podniká kroky na zamedzenie šírenia tohto invázneho druhu. „Na Slovensku nemá sršeň ázijský prirodzeného nepriateľa a naše včely sa voči nemu zatiaľ nedokážu brániť. Preto je nevyhnutné, aby sme spoločne s verejnosťou monitorovali a hlásili akýkoľvek potenciálny výskyt tohto druhu sršňa,“ hovorí Zlatica Vargová, riaditeľka Ekofondu SPP.

Obzvlášť dôležité je šíriť povedomie o tomto probléme, apelovať na verejnosť a motivovať ľudí, aby prispeli k ochrane včelstiev. Na tento účel vyvinul Ekofond SPP mobilnú aplikáciu „Zastav sršňa“, prostredníctvom ktorej môžu občania nahlásiť potenciálny výskyt sršňa ázijského alebo jeho hniezda. Aplikácia je prepojená na Systém rýchleho varovania Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky, čo umožňuje okamžitú reakciu kompetentných.

Ekofond SPP vyzýva všetkých občanov, aby vnímali svoje okolie, boli ostražití a v prípade identifikovania sršňa ázijského alebo jeho hniezda okamžite informovali príslušné orgány prostredníctvom aplikácie „Zastav sršňa“ alebo e-mailovej adresy srsen@sopsr.sk. Ak je to možné, je vhodné pripojiť aj fotografiu či video.

„Spoločne môžeme zmierniť škody, ktoré sršeň ázijský spôsobuje, prispieť k ochrane našich včiel a celkovej biodiverzity Slovenska,“ dodáva Zlatica Vargová z Ekofondu SPP.

Ekofond SPP upozorňuje na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SPP)

Ako sa dostal do Európy

Sršeň ázijský bol prvýkrát spozorovaný vo Francúzku v roku 2004, kam sa náhodne dostal  prostredníctvom zásielky čínskej keramiky. Odvtedy sa šíri naprieč kontinentom, pričom bol zaznamenaný už aj v okolitých krajinách – v Maďarsku, Rakúsku a Česku. Na Slovensku jeho výskyt v tejto chvíli ešte potvrdený nebol, hoci existuje predpoklad, že na naše územie už prenikol.

Prečo je hrozbou

Sršeň ázijský je veľký približne tri centimetre a loví včely a ďalší hmyz, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v opeľovaní rastlín, od ktorých sme bytostne závislí. Dokáže obkľúčiť včelí úľ a útočiť na svoju korisť v skupinách, čo vedie k významným stratám včelstiev. Jeho kolónie môžu za sezónu spotrebovať viac ako 11 kilogramov hmyzu, čím ohrozujú stabilitu ekosystémov a znižujú produkciu medu či ďalších včelárskych produktov.

Ako ho rozpoznať

Sršeň ázijský je menší ako náš bežný sršeň obyčajný, má čierne telo s oranžovou hlavou a výrazným žlto-oranžovým pruhom na konci bruška. Nohy sú čierne s jasne žltými koncami. Sršne ázijské si stavajú hniezda, ktoré môžu byť až meter vysoké. Často sa nachádzajú v korunách stromov a v blízkosti ľudských obydlí. V ich vnútri môže prebývať až 3 000 dospelých jedincov.

Upozornenie: Ak zbadáte hniezdo sršňa ázijského, udržujte odstup aspoň 5 metrov. Hoci jedince tohto druhu pre človeka nie sú nebezpečnejšie ako iný bodavý hmyz, pri vyrušení hniezda môžu  na narušiteľa agresívne zaútočiť desiatky až stovky jedincov, čo môže mať nepríjemné následky. Pre alergikov, deti a starších ľudí to predstavuje vážne riziko.

O Ekofonde SPP:
Ekofond SPP je nezisková organizácia, ktorá sa zameriava aj na ochranu životného prostredia a biodiverzity na Slovensku. Od svojho vzniku finančne podporila množstvo projektov efektívneho využívania energií, ochrany životného prostredia a aktivít spojených s osvetou v týchto oblastiach. Viac informácií nájdete na www.ekofondspp.sk

Ekofond SPP upozorňuje na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SPP)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu