Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Staroveká choroba z roku 3 800 pred Kristom je späť: Alarmujúca príčina! Lekári často prehliadajú príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Staroveká choroba, ktorá sa objavila v roku 3 800 pred našim letopočtom, sa vracia a deťom spôsobuje ochromujúcu bolesť a vypadávanie zubov. Podľa americkej Národnej lekárskej knižnice sa znovu objavila už v 70. rokoch 20. storočia, keď sa začala propagovať strava založená najmä na sacharidoch s nižším obsahom čerstvého ovocia a zeleniny.

Skorbut je staroveká choroba spojená s podvýživou. Podľa posledných údajov je však na vzostupe. Počet prípadov sa v rokoch 2016 až 2020 strojnásobil z približne ôsmich prípadov na takmer 27 prípadov. Toto ochorenie je spôsobené nedostatkom vitamínu C prijatého z ovocia a zeleniny, ktorý je nevyhnutný na udržanie zdravej pokožky, ciev a väziva. Nárast zaznamenali najmä na americkom vidieku, kde žijú milióny detí v štvrtiach s obmedzeným prístupom k zdravým a čerstvým potravinám. Skorbut sa vyskytoval v Egypte 3 800 rokov pred naším letopočtom. V modernej histórii boli zdokumentovaný v roku 1500 a v 16. až 18. storočí mu podľahlo viac ako dva milióny námorníkov. V roku 1900 sa počet pacientov s týmto ochorením znížil, pretože odborníci zistili, že jeho výskyt eliminuje vyváženejšia strava.

Staroveká choroba z roku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V údajoch Národnej lekárskej knižnice sa však uvádza, že jeho nárast bol zaznamenaný v 70. rokoch 20. storočia, keď sa do popredia dostala strava bohatá na sacharidy s nízkym obsahom čerstvého ovocia a zeleniny. Skorbut je totiž spôsobený dlhodobým nedostatkom vitamínu C, ktorý je dôležitou živinou pre rast tkanív a hojenie rán. Nachádza sa v citrusových plodoch, zemiakoch, červenej a chilli paprike, jahodách a paradajkách. Tento vitamín je potrebný na tvorbu kolagénu, ktorý je hlavnou stavebnou zložkou kože, kostí, väzov, krvi, svalov a chrupaviek. Bez tohto vitamínu si telo nevytvorí dostatočné množstvo kolagénu a nedokáže sa rýchlo hojiť, čo vedie ku krvácaniu ďasien a uvoľňovaniu zubov, šupinateniu pokožky, lámavosti vlasov, krvácaniu pod kožu, svalovej únave, anémii a tvorbe modrín. Spôsobuje aj opuchnutie nôh a takú silnú bolesť, že deti môžu odmietnuť chodiť.

Doktorka Stephanie Gilleyová z Detskej nemocnice v Colorade za posledné štyri roky liečila päť pacientov so skorbutom a v rokoch 2003 až 2022 analyzovala 47 prípadov. Keď hľadala trendy symptómov, zistila, že polovica pacientov mala neurologickú vývojovú poruchu. V týchto prípadoch nebol hlavným rizikovým faktorom potravinový nedostatok. „Existuje veľa spracovaných potravín, ktoré bývajú lacnejšie a môžu obsahovať vitamín C. Potreby detí sú veľmi nízke, najmä v štádiu batoľaťa,“ uviedla Gilleyová pre denník Daily Mail. Taktiež nepozorovala žiadne zákonitosti v hmotnosti. „Boli tam deti, ktoré mali podváhu, ako aj deti, ktoré mali normálnu hmotnosť a potom deti, ktoré mali vysoký BMI v kategórii nadváhy alebo obezity,“ dodala.

Staroveká choroba z roku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Doktor Eduard Fatakhov z Centra pre internú a integratívnu medicínu pre denník povedal, že lekári často vnímajú skorbut ako chorobu minulosti a prehliadajú jej príznaky. Zároveň doplnil, že produkty sa postupne stávajú menej výživnými, čo znamená, že ohrození sú aj tí, ktorí majú prístup k dobrému jedlu. „Prípady skorbutu sa zvyšujú, pretože zmeny v poľnohospodárstve znižujú vitamín C,“ uviedol. Gilleyová odporučila rodičom, aby oboznámili lekára o tom, že ich deti nemajú dobre vyváženú stravu. „Ak vaše dieťa neje niečo zo všetkých skupín potravín, je vystavené riziku nedostatku vitamínov a minerálov,“ upozornila lekárka.

Viac o téme: DetiOchorenieVitamín CSkorbut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu