Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Juhokórejský prezident sa vyslovil za dialóg s KĽDR a cestu k zjednoteniu

Jun Sok-jol Zobraziť galériu (2)
Jun Sok-jol (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

SOUL - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol vo štvrtok ponúkol vytvorenie poradného orgánu na pracovnej úrovni so Severnou Kóreou s cieľom diskutovať o spôsoboch zmiernenia napätia a obnovenia hospodárskej spolupráce, pričom predstavil svoju víziu zjednotenia týchto susedných krajín. Informujeme podľa tlačovej agentúry Reuters.

V prejave ku Dňu národného oslobodenia pri príležitosti 79. výročia získania nezávislosti od japonskej koloniálnej nadvlády z rokov 1910-45 po druhej svetovej vojne Jun povedal, že je pripravený začať politickú a hospodársku spoluprácu, ak Severná Kórea "urobí len jeden krok" smerom k denuklearizácii. Jun využil prejav na predstavenie plánu zjednotenia a na nové oslovenie Pchjongjangu po nedávnej ponuke jeho vlády na poskytnutie pomoci pri povodňových škodách v KĽDR, ktorá bola podľa jeho slov odmietnutá.

Severokórejský vodca Kim Čong-un začiatkom roka označil Južnú Kóreu za "hlavného nepriateľa"

Zjednotená Kórea sa však zdá byť vzdialenou perspektívou, keďže vzťahy medzi oboma krajinami sú na najnižšom stupni za uplynulé desaťročia. Severná Kórea sa usiluje o rozvoj svojich jadrových a raketových kapacít a podniká kroky na prerušenie vzťahov s Južnou Kóreou, pričom ju opätovne definuje ako nepriateľský štát. Severokórejský vodca Kim Čong-un začiatkom roka označil Južnú Kóreu za "hlavného nepriateľa" a vyhlásil, že zjednotenie už nie je možné.

Jun uviedol, že vznik "medzikórejskej pracovnej skupiny" by mohol pomôcť zmierniť napätie a riešiť všetky otázky od hospodárskej spolupráce cez výmeny ľudí až po stretnutia rodín, ktoré rozdelila kórejská vojna v rokoch 1950-53. "Dialóg a spolupráca môžu priniesť podstatný pokrok v medzikórejských vzťahoch," povedal. Poradkyňa Bieleho domu pre región východnej Ázie Mira Rappová-Hooperová vo Washingtone uviedla, že Severná Kórea neprejavila záujem o dialóg, ale USA, Južná Kórea a Japonsko budú naďalej koordinovať diplomatické stratégie v tomto smere. "V konečnom dôsledku dúfame, že Pchjongjang niekedy uzná za vhodné nadviazať kontakt aspoň s jedným z nás," povedala pre think tank Hudson Institute.

Medzinárodná konferencia o ľudských právach v Severnej Kórei

Junov prejav prišiel uprostred sporu s opozičnými zákonodarcami v súvislosti s vymenovaním bývalého profesora, ktorý je podľa nich projaponský a revizionistický, za šéfa národného múzea nezávislosti, čo je ďalším znakom rozdelenia a politickej polarizácie v súvislosti s Junovým úsilím o posilnenie bezpečnostných väzieb s Tokiom. Hlavné skupiny hnutia za nezávislosť, ktoré sa po desaťročia podieľali na každoročných podujatiach pri príležitosti Dňa národného oslobodenia spolu s vládou, zorganizovali na protest prvýkrát samostatnú ceremóniu, ku ktorej sa pripojili aj opoziční poslanci.

Jun vo svojom prejave tiež vyslovil myšlienku zorganizovať medzinárodnú konferenciu o ľudských právach v Severnej Kórei a vytvoriť fond na podporu celosvetového povedomia o tejto problematike, podporiť skupiny aktivistov a rozšíriť prístup Severokórejčanov k informáciám zvonka. "Ak si viac Severokórejčanov uvedomí, že zjednotenie prostredníctvom slobody je jedinou cestou k zlepšeniu ich života, a budú presvedčení, že zjednotená Kórejská republika ich prijme, stanú sa pevnými, priateľskými silami za zjednotenie založené na slobode," vyhlásil juhokórejský prezident.

Viac o téme: ZjednotenieSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu