Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Izrael ruší štatút nórskych diplomatov pri Palestínskej samospráve

Izraelskí vojaci v Gaze Zobraziť galériu (2)
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac vo štvrtok vyhlásil, že diplomatický štatút ôsmich nórskych vyslancov pri Palestínskej samospráve bude zrušený pre "protiizraelské správanie sa" Osla od začiatku vojny v Pásme Gazy v októbri 2023.

Izraelský minister uviedol, že "nariadil ukončenie akéhokoľvek zastúpenia v mene nórskeho veľvyslanectva v Izraeli vo vzťahu k Palestínskej samospráve", ktorá má čiastočnú administratívnu moc na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu. Podľa Kaca vedie Nórsko v palestínskej otázke jednostrannú politiku, a preto bude z tejto otázky vyradené.Nórsko v máji oficiálne uznalo Palestínu ako štát. Izrael v reakcii nariadil okamžité stiahnutie svojich veľvyslancov z Nórska a Kac vtedy oznámil, že tento krok nórskej vlády neostane bez povšimnutia.

Izrael ruší štatút nórskych
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V oznámení, ktoré nórska ambasáda v Tel Avive obdržala vo štvrtok, izraelský minister vyhlásil, že diplomatický štatút bude zrušený sedem dní po doručení tohto oznámenia.Nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide viní izraelskú vládu za diplomatickú roztržku a dodal, že Nórsko zvažuje reakciu na túto situáciu."Toto je extrémne konanie, ktoré primárne ovplyvňuje našu schopnosť pomáhať palestínskemu obyvateľstvu...Dnešné rozhodnutie bude mať následky na náš vzťah s vládou (premiéra Benjamina) Netanjahua," uviedol nórsky minister.

Rozhodnutie izraelskej vlády odsúdila aj palestínska samospráva a označila ho za "porušenie medzinárodných zákonov".Nórsko v pondelok rozhodlo, že Medzinárodný trestný súd (ICC) má právomoc nad palestínskymi územiami a že by mal pokračovať v konaní vo veci zatykačov na vedúcich predstaviteľov Izraela a Hamasu v súvislosti s prebiehajúcou vojnou v palestínskej enkláve.

V júni Nórsko oznámilo, že zvýši financovanie Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) o 9,3 milióna dolárov.V roku 1993 Nórsko hostilo tajné izraelsko-palestínske rokovania, ktoré viedli k podpisu dohôd, čo zaviedli obmedzený stupeň palestínskej samosprávy a boli zamýšľané ako dočasné opatrenie, ktoré by viedlo k palestínskej štátnosti; rozhovory však boli zastavené.

Viac o téme: IzraelPalestínaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu