Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Nórsko ruší diplomatické zastúpenie na Západnom brehu pre spor s Izraelom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEL AVIV - Oslo zrušilo svoje zastúpenie na Západnom brehu Jordánu po tom, ako Izrael odobral štatút ôsmim nórskym diplomatom zodpovedným za palestínske územia. V nedeľu to oznámil izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac na sociálnej sieti X.

"Budeme konať proti tým, ktorí konajú proti nám," napísal Kac. Tieto kroky prichádzajú po tom, ako sa Nórsko, Španielsko a Írsko v máji rozhodli oficiálne uznať existenciu Palestínskeho štátu.Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua už viac neumožní existenciu "zastúpenia Nórska pri Palestínskej samospráve", a preto "musí byť zastupiteľský úrad v ar-Rám v Palestíne od dnešného dňa zatvorený", uviedla nórska vláda v piatkovom vyhlásení.

Nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide kritizoval rozhodnutie Izraela a označil ho za "extrémne a nerozumné". Zároveň dodal, že "rozhodnutie je namierené proti Palestínčanom, Palestínskej samospráve a tiež všetkým, ktorí obhajujú medzinárodné právo, riešenie dvoch štátov a legitímne právo Palestínčanov na sebaurčenie".

Nórske zastúpenie v ar-Rám na Západnom brehu Jordánu, ktoré fungovalo približne 30 rokov, zostane zatvorené až do odvolania. Kac ozrejmil, že rozhodnutie Izraela je reakciou na "uznanie palestínskeho štátu Hamas po masakri zo 7. októbra a na podporu (Nórska) pri vydávaní zatykača na premiéra Benjamina Netanjahua a ďalších vysokopostavených izraelských predstaviteľov".Palestínska samospráva bola založená v roku 1993 na základe Deklarácie o zásadách palestínskej autonómie, ktorá sa nazýva aj dohoda z Osla I, pretože práve v hlavnom meste Nórska predtým prebiehali príslušné rokovania. Dohoda z Osla II, ktorá nadväzovala na Deklaráciu, bola následne podpísaná v roku 1995. Táto severská krajina odvtedy zohráva v regióne významnú úlohu.

Viac o téme: NórskoIzraelZápadný brehDiplomatické zastúpenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu