Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Ostávajú už len hodiny do útoku: Hrozí TOTÁLNA VOJNA! Štáty vyzývajú ľudí, aby okamžite opustili toto miesto

Raketové útoky v Pásme Gazy Zobraziť galériu (5)
Raketové útoky v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/Israel Defense Forces via AP)

WASHINGTON/LONDÝN – Vojna v Pásme Gazy už zrejme nebude len konfliktom izraelskej armády (IDF) a radikálnych skupín teroristov. Po útoku, pri ktorom zomrel šéf Hamasu v Teheráne a druhý najvyšší predstaviteľ Hizballáhu v Bejrúte, sa teraz Západ obáva rozsiahleho útoku zo strany jednej z najsilnejších krajín v regióne. Do totálnej vojny ostávajú zrejme len hodiny.

22:00 Neznámi ozbrojenci údajne v pondelok zaútočili na irackú leteckú základňu Ajn al-Asad, na ktorej sa nachádzajú aj medzinárodné jednotky, a zasiahli ju dvoma raketami odpálenými z raketometu typu Kaťuša. Informuje o tom agentúra Reuters.

21:40 Jordánsky kráľ Abdalláh II. v telefonickom rozhovore s prezidentom USA Joeom Bidenom varoval pred "nepriateľskými" krokmi izraelských osadníkov voči Palestínčanom a jednostrannými opatreniami, ktoré ohrozujú súčasný stav posvätných miest v Jeruzaleme. Informuje o tom agentúra Reuters.

21:20 Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller v pondelok uviedol, že USA vyzvali Egypt a Katar, aby Iránu odkázali, že eskalácia na Blízkom východe nie je v záujme Teheránu. Informuje o tom agentúra Reuters.

21:00 Do Izraela v pondelok pricestoval veliteľ Ústredného veliteľstva americkej armády (CENTCOM) generál Michael Kurilla. Jeho cesta sa koná v čase rastúcich obáv z vojny na Blízkom východe. S odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády o tom informovala agentúra AFP.

18:30 Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v pondelok upozornil, že Blízky východ sa nachádza v kritickom bode, keď po stretnutí s tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom vyzval na deeskaláciu.

Ostávajú už len hodiny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

18:00 Rokovania medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktoré sa týkajú dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov, sú pozastavené. Denník The Times of Israel (TOI) o tom v pondelok informovali dva zdroje, ktoré ozrejmili, že rokovania nebudú pokračovať, kým Irán nezačne avizovanú odvetu voči Izraelu za zabitie vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne a kým si Hamas nevyberie nového "šéfa politbyra". Oba citované zdroje uviedli, že odpoveď Iránu na Haníjovu smrť by mohla prísť už v pondelok večer a meno nového vodcu by Hamas mal oznámiť v najbližších dňoch.

15:50 Izraelská armáda IDF potvrdila zneškodnenie teroristu Hamasu a ministra hospodárstva pre Pásmo Gazy Abdela Al-Zarieiho. Zariei mal významnú úlohu pri riadení úsilia Hamasu získať kontrolu nad humanitárnou pomocou vstupujúcou do tohto priestoru, ako aj hlavné slovo pri riadení trhov kontrolovaných Hamasom. Okrem toho bol zodpovedný za distribúciu paliva, zemného plynu a finančných prostriedkov na teroristické účely.

15:40 Skupina G7, do ktorej patria USA, Spojené kráľovstvo, Kanada, Japonsko, Francúzsko, Nemecko a Taliansko, v vpondelokovom vyhlásení (5. august) opätovne požiadala "všetky zainteresované strany, aby sa zdržali pokračovania súčasného deštruktívneho cyklu odvetného násilia, znížili napätie a konštruktívne sa zapojili do deeskalácie". Informuje o tom TASR s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk
Zobraziť galériu (5)
Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk  (Zdroj: SITA/AP/Moises Castillo)

Na urýchlené upokojenie situácie na Blízkom východe vyzval v pondelok aj vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. "Som hlboko znepokojený rastúcim rizikom širšieho konfliktu na Blízkom východe a žiadam všetky strany spolu s krajinami, ktoré majú vplyv, aby urýchlene konali s cieľom deeskalovať situáciu, ktorá sa stala veľmi nebezpečnou," citovala z jeho vyhlásenia agentúra AFP.

15:20 Do Iránu priletel tajomník ruskej bezpečnostnej rady Sergej Šojgu. Ruská spravodajská agentúra TASS informuje, že v Teheráne ho prijal iránsky prezident Masúd Pezeškján. 

Šojgu sa stretne tiež s tajomníkom Najvyššej rady národnej bezpečnosti Alím Akbarom Ahmadíanom a náčelníkom generálneho štábu iránskej armády Mohammadem Bagherím.

So svojimi iránskymi partnermi má v pláne rokovať o "širokom spektre bilaterálnej spolupráce a jej upevnení - od bezpečnosti po obchodno-ekonomické projekty". Rozhovory sa budú týkať "aj rôznych aspektov globálnej a regionálnej bezpečnosti", uvádza ruský zdroj. 

15:01 Izraelský minister financií Bezalel Smotrič je presvedčený, že blokovanie humanitárnej pomoci do pásma Gazy je "oprávnené a morálne", aj keď to spôsobí, že dva milióny civilistov umrie od hladu. 

"Prinášame pomoc, pretože nemáme na výber," hovorí Smotrič na konferencii v Yad Binyamin. "V súčasnej globálnej realite nedokážeme zvládnuť vojnu. Nikto nám nedovolí spôsobiť smrť 2 miliónov civilistov od hladu, aj keď by to mohlo byť oprávnené a morálne, kým sa naši rukojemníci nevrátia. Humanitárna výmena väzňov je morálne opodstatnená, ale čo môžeme robiť?" vyjadril sa.

14:30 Irán nechce eskalovať napätie v regióne Blízkeho východu, no verí, že musí potrestať Izrael, aby zabránil ďalšej nestabilite. Uviedol to v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání po tom, ako bol minulý týždeň v Teheráne zabitý vodca Hamasu Ismaíl Haníja. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

"Irán sa usiluje o nastolenie stability v regióne, čo však dosiahne len potrestaním agresora a vytvorením odstrašujúceho prostriedku proti avanturizmu sionistického režimu (Izraela)," povedal Kanaání. Dodal, že je "nevyhnutné", aby Teherán konal.

Protest na pamiatku zavraždeného veliteľa palestínskeho hnutia Hamas Ismaíla Haníju.
Zobraziť galériu (5)
Protest na pamiatku zavraždeného veliteľa palestínskeho hnutia Hamas Ismaíla Haníju.  (Zdroj: TASR/AP/Osamah Abdulrahman)

Hovorca iránskej diplomacie vyzval Spojené štáty, aby prestali podporovať Izrael. Medzinárodné spoločenstvo podľa jeho slov nesplnilo svoju povinnosť zabezpečiť stabilitu v regióne a malo by podporiť "potrestanie agresora". Veliteľ iránskych Islamských revolučných gárd (IRGC) Hosejn Salamí v pondelok pohrozil, že Izrael "bude potrestaný v pravý čas".

14:10 Libanonské militantné hnutie Hizballáh podniklo v pondelok ráno dronový útok na sever Izraela. Podľa izraelskej armády utrpeli v dôsledku útoku zranenia dvaja jej vojaci a vypukol požiar. Iránom podporované šiitske hnutie Hizballáh vo vyhlásení uviedlo, že útok bol zameraný na vojenskú základňu na severe Izraela, pričom išlo o reakciu na útoky Izraela na niekoľko obcí na juhu Libanonu.

Odveta 

Počas rokovania krajín G7 padli z úst ministra zahraničných vecí USA Anthonyho Blinkena slová o najdesivejšom varovaní za posledné obdobie. Irán by mohol zaútočiť už v dnešných, prípadne zajtrajších hodinách. USA však nemajú podrobnejšie informácie o presnom čase úderu. Z pohľadu Iránu by malo ísť o odvetu za zabitie šéfa politického krídla Hamasu Ismáíla Haníju. Útok má byť o to desivejší, pretože pomocnú ruku malo nastaviť Iránu aj hnutie Hizballáh, ktoré prišlo po izraelskom útoku v Libanone o druhého najvyššieho veliteľa Fuáda Šukru.

Varovania a prerušené lety

Krajiny v blízkom susedstve Izraela už varujú svojich obyvateľov, že konflikt je na spadnutie. Dokonca sa hovorí o "totálnej vojne". Okrem toho mnohé krajiny žiadajú svojich občanov, aby opustili Libanon. 

Do týchto chvíľ vydalo varovanie pred cestovaním do Libanonu 20 krajín, píše The Times of Israel. K pôvodným 18-tim (USA, Rusko, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, India, Kanada, Nemecko, Nórsko, Švédsko, Írsko, Belgicko, Španielsko, Dánsko, Jordánsko, Saudská Arábia, Austrália) sa už pridalo aj Turecko a Japonsko. 

"Žiadame tureckých občanov v Libanone, aby opustili krajinu. Tí, ktorí tak nespravia, by sa mali vyhýbať južným oblastiam pri hranici s Izraelom," uviedol turecký rezort diplomacie.

Letecké spoločnosti už prerušili lety do metropol Bejrút v Libanone aj Tel Aviv v Izraeli. Lety v celom regióne zrušilo postupne najmenej 19 leteckých spoločností. Sú medzi nimi Lufthansa Group, Swiss Air, Air India, Air Europe či United Airlines. 

Rozmiestnenie síl 

Izraelskí spojenci, Spojené štáty a Británia, vyslali do regiónu lode, aby v prípade vojny evakuovali svojich občanov v Libanone. Dokonca sa hovorí o "totálnej vojne". Píše o tom Milliyet. Britský minister zahraničných vecí David Lammy povedal, že situácia sa môže "rýchlo zhoršiť". Ministerstvo obrany potvrdilo, že torpédoborec protivzdušnej obrany HMS Duncan the RFA Cardigan Bay sa už nachádza v regióne. Uvádza to The Sun. Británia dokonca nasadzuje pre svoje veľvyslanectvá vojenský personál. 

Americký denník Wall Street Journal tiež napísali, že Irán je odhodlaný vykonať odvetnú akciu a odmietol diplomatické snahy USA a arabských krajín zabrániť regionálnej vojne. Podľa správ je teheránskej administratíve jedno, či odvetný útok spustí regionálnu vojnu. 

Spojené štáty sú však presvedčené, že na útoku bude podieľať aj libanonské hnutie Hizballáh, ktoré patrí medzi blízkych spojencov Iránu. Jednou z možností je masívny útok zo vzduchu za použitia rakiet a bezpilotných prostriedkov. Hizballáh, ktorý má v súčasnosti podľa odhadov desaťtisíce bojovníkov a 150 tisíc rakiet, experti označujú za najobávanejšieho protivníka Izraela.

Predpoveď experta

Profesor Anthony Glees, expert z Buckinghamskej univerzity, si myslí, že vojna s Iránom je za rohom. "Svetový mier visí na vlásku. Odvetný útok zo strany Iránu alebo Hizballáhu je na spadnutie," povedal s tým, že Irán zrejme zvolí podobnú formu útoku, ako tomu bolo 13. apríla, keď podnikol raketový útok. 

"Zrejme dôjde k raketovému útoku, no vzhľadom na obmedzenú kapacitu arzenálu iránskej armády sa domnievam, že útok bude realizovaný zo strany Hizballáhu, a to blízko izraelských hraníc s Libanonom. Pokiaľ sa ale v nasledujúcich 24 hodinách nič nestane, môžeme si vydýchnuť,“ dodal. 

Viac o téme: NapätieTrestIránLibanonBlízky východIzrael vo vojneTotálna vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu