Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

V Budapešti niekoľko demonštrantov žiadalo slobodu a spravodlivosť pre Palestínu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Justin Spike)

BUDAPEŠŤ - V rámci Medzinárodného dňa svetového domorodého obyvateľstva sa zhromaždilo v piatok popoludní v Budapešti niekoľko desiatok ľudí, ktorí požadovali aj slobodu a spravodlivosť pre Palestínu. Uviedol to server telex.hu, ktorý pripomenul, že premiér Viktor Orbán v roku 2023 avizoval, že maďarské orgány nepovolia "proteroristické" demonštrácie.

Demonštrácie na podporu palestínskeho obyvateľstva sú podľa telex.hu vnímané v Maďarsku automaticky ako podpora militantného hnutia Hamas.Hlavný organizátor Gergely Komáromy pre server uviedol, že cieľom demonštrácie nebolo protestovať proti Arabom alebo Židom, ale proti nespravodlivosti, okupácii a kolonizácii.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Účastníkom zhromaždenia rozdávali organizátori letáky, v ktorých sa okrem iného odsudzuje každá forma rasizmu a antisemitizmu, vyjadruje sa solidarita s Rómami a požaduje sa "ukončenie palestínskej genocídy".

Zhromaždenie, ktoré sa konalo na Námestí slobody pred sídlom amerického veľvyslanectva pod dohľadom polície, sa zaobišlo bez incidentov.

Viac o téme: DemonštrantiBudapešťPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu