Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Biden a Lula žiadajú venezuelské úrady o zverejnenie podrobných výsledkov volieb

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON/BRAZÍLIA - Prezident USA Joe Biden a brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v utorok spoločne vyzvali venezuelskú vládu na zverejnenie podrobných údajov z hlasovania v prezidentských voľbách. Informuje o tom agentúra AP.

Venezuelská volebná komisia vyhlásila za víťaza nedeľňajších volieb súčasného prezidenta Nicolása Madura, ktorý podľa nej získal 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát Edmundo González Urrutia skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov, hoci vo viacerých prieskumoch viedol. Opozícia označila voľby za zmanipulované a tvrdí, že jej kandidát získal viac hlasov.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Biden a Lula hovorili o prezidentských voľbách vo Venezuele počas telefonátu. Zhodli sa, že je potrebné, aby "venezuelská volebná komisia okamžite zverejnila úplné, transparentné a podrobné údaje o hlasovaní v jednotlivých volebných miestnostiach".

Lula Da Silva
Zobraziť galériu (2)
Lula Da Silva  (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, File)

Vypukli protesty

V pondelok vypukli protesty vo viacerých častiach venezuelskej metropoly Caracas, ako aj v ďalších mestách krajiny. V meste bolo nasadené množstvo policajtov, ktorí proti protestujúcim zasiahli slzotvorným plynom a gumovými projektilmi. Počas protestov dosiaľ zahynulo 11 ľudí, informovala v utorok mimovládna organizácia Foro Penal. Dodala, že v krajine bolo počas protestov zadržaných 177 ľudí, informovala agentúra AFP.

Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová v pondelok vyhlásila, že má dostatok dôkazov o tom, že vo voľbách zvíťazil González Urrutia. Maduro v utorok večer v súvislosti s protestami nariadil od stredy po celej krajine vojenské a policajné hliadky, napísala agentúra Reuters. Predseda venezuelského parlamentu Jorge Rodríguez, ktorý je Madurovým blízkym spojencom, v utorok uviedol, že Maduro je nespochybniteľným víťazom volieb a opozíciu označil za "násilných fašistov".

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSABrazíliaVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu