Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Kauza zavraždenej Janky Gvuščovej: Detektor lži nie je dôkaz, nie sme v Amerike

Obžalovaný Štefan Brotvan (23) v súdnej sieni pozeral do zeme. Raz sa už k vražde Janky priznal, teraz vinu popiera. Zobraziť galériu (5)
Obžalovaný Štefan Brotvan (23) v súdnej sieni pozeral do zeme. Raz sa už k vražde Janky priznal, teraz vinu popiera.

POPRAD - Prípad vraždy Janky Gvuščovej (23) je nočnou morou policajtov, prokurátorov aj sudcov. Aj keď na lavici obžalovaných sedí Štefan Brotvan (26), ktorý sa k vražde už raz priznal. Jediným dôkazom proti nemu je dnes priznanie na detektore lži.

Telo mladej ženy totiž nikdy nenašli. Rodičia svoju dcéru nedali vyhlásiť za mŕtvu a polícia po nej dodnes pátra ako po nezvestnej. Napriek tomu sú presvedčení, že v súdnej sieni sa pozerajú do očí jej vraha.

Okrem kyselinárov ide o jediný prípad vraždy v dejinách slovenskej justície, keď telo ako dôkaz chýba. Štefan včera pred súdom odmietol vypovedať. Počas celého včerajšieho pojednávania hľadel do zeme. Pri vyšetrovaní však policajtom povedal: „Bol som nešťastný, že sme sa rozišli. Dal som jej retiazku, no ona ju odhodila. To ma rozčúlilo, sotil som ju, kľakol som si a začal ju škrtiť.“ Zľakol sa a išiel domov po auto. Janu chcel odviezť do nemocnice, ale zistil, že je mŕtva. Telo potom naložil na zadné sedadlo, vrátil sa späť domov po lopatu a mŕtvu expriateľku odviezol do poľa a tam ju zakopal. Auto dal neskôr zošrotovať.

Janku ako devätnásťročnú naposledy videli v septembri 2003. V osudný večer sedela doma v izbe a esemeskovala si práve so Štefanom. Jana sa vybrala na diskotéku za bratom, vypila malinovku a odišla domov. Odvtedy ju viac nikto nevidel. Po viac ako dvoch rokoch sa pri Štefanovom vyšetrení na detektore lži ukázalo, že nehovoril pravdu o okolnostiach zmiznutia Jany. Potom sa pred vyšetrovateľom priznal, že ju zavraždil. Ukázal aj miesto, kam telo zakopal. Policajti ho však doteraz nenašli. Potom začal svoju vinu popierať.

Kauza zavraždenej Janky Gvuščovej:
Zobraziť galériu (5)
Kriminalista, ktorý sprevádzal Štefana na detektor lži, si myslí, že po jeho priznaní sa kriminalisti mali viac zaoberať miestom, kam nebohú mohol zakopať. „Predpokladali sme, že keď hovorí pravdu o tom, ako sa skutok stal, hovorí pravdu aj o mieste,“ povedal kriminalista. „Nie sme v Amerike. Vyšetrenie na detektore je v trestnom konaní nepoužiteľné,“ povedala počas pojednávania sudkyňa. Obžaloba však iné dôkazy zatiaľ nepredložila. „Sme presvedčení, že na mieste, ktoré Štefan označil ako hrob, Janka zakopaná nikdy nebola,“ povedali rodičia Gvuščovci, ktorí neveria, že ich dcéra ešte môže byť živá. Vedia, že na lavici obžalovaných sedí muž, ktorý ju zniesol z tohto sveta. „Prajem mu, aby zhnil v base,“ povedala Eva Gvuščová. Pojednávanie bude pokračovať v januári.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu