Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Nadzvukové rakety USA sú na nič: Proti Číne sa takmer nedajú použiť! TOTO je dôvod

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - USA investujú miliardy do hypersonických rakiet, ale analytik Bill Sweetman vidí v možnom konflikte s Čínou len ich malé využitie.

USA masívne investujú do vývoja hypersonických rakiet, ktoré sú považované za technologický prelom, ako uvádza Telegraph. Ale podľa analytika Billa Sweetmana by tieto zbrane mohli byť v prípadnom konflikte s Čínou málo užitočné. Hypersonické rakety sú drahé na výrobu a náročné na umiestnenie.

archívne video

Situácia v izraelskom Tel Aviv sa vyostruje: Video zachytáva trosky po útoku raketami (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

50 miliónov dolárov každá

Sweetman tvrdí, že USA nemajú veľa vhodných miest na umiestnenie týchto rakiet v západnom Pacifiku. Kritizuje skutočnosť, že v prípade vypuknutia konfliktu s Čínou môže byť z lodí alebo ostrovov odpálených len niekoľko hypersonických rakiet.

Hypersonické rakety amerického letectva väčšinou existujú len na papieri. The Telegraph uvádza, že testy sa budú vykonávať len v najbližších rokoch a funkčnosť technológie zostáva neistá. Medzitým americká armáda a námorníctvo tiež investujú do projektov hypersonických rakiet, pričom každá z nich stojí okolo 50 miliónov dolárov.

Čína má jasné prvenstvo

Podľa Telegraph má Čína významný náskok vo vývoji hypersonických rakiet a už ich má v prevádzke celé množstvo, ako napríklad DF-17. Tie je možné flexibilne rozmiestniť z mobilných odpaľovacích zariadení pozdĺž čínskeho pobrežia. V konflikte by čínske rakety mohli byť okamžite funkčné a ťažko sa im brániť, zatiaľ čo Spojené štáty by mali k dispozícii málo drahých rakiet.

Viac o téme: USAČínaHypersonická raketa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu