Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Ultrasonograf v Poprade: Bábätká uvidia už pred pôrodom!

Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Poprade Vlado Böhmer (42) pri unikátnom prístroji. Zobraziť galériu (2)
Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Poprade Vlado Böhmer (42) pri unikátnom prístroji.

POPRAD - Mamičky spod Tatier svoje budúce ratolesti uvidia už pred pôrodom. Na gynekologicko-pôrodníckom oddelení popradskej nemocnice totiž uviedli do prevádzky nový 4D ultrazvukový prístroj s priestorovým zobrazením. Investíciu zhruba za dva milióny korún si pochvaľujú aj doktori.

Zdá sa, že v popradskej pôrodnici sa blýska na lepšie časy. V minulosti tu vykazovali menej pôrodov ako v Kežmarku. Podľa názoru rodičiek napriek intenzívnemu kúreniu bola na gynekologicko-pôrodníckom oddelení veľká zima. Údajne „vďaka“ starým netesniacim oknám. Do nemocnice sa však blížia investície na opravu budovy a obnovu technológií. Dôkazom je aj nový 4D ultrasonograf, ktorý uviedli do prevádzky v pôrodnici. Vďaka nemu rodičky budú môcť vidieť svoj plod ešte pred jeho príchodom na svet.

„Plod možno pozorovať v reále, čo umožní monitorovať jeho rast a včas diagnostikovať vrodené chyby,“ uviedol primár oddelenia Vladimír Böhmer (42). „Prístroj umožňuje zobraziť precízny priestorový obraz. Pred pár rokmi to bol iba sen,“ podotkol nadšený primár. Podľa riaditeľa nemocnice Jozefa Tekáča nemocnica nebude za vyšetrenie 4D ultrasonografom vyberať od pacientok žiadne poplatky. Ženy, až doteraz, museli cestovať za vyšetrením na podobnom prístroji do väčších miest. „Na oddelení máme viacerých lekárov, ktorí už dlhé roky pracujú s ultrazvukom, no so 4D prístrojom posunieme kvalitu vyšetrenia o hodný kus ďalej,“ dodal primár Böhmer.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu