Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Európska komisia žaluje Maďarsko pre zákon o ochrane národnej suverenity

AKTUALIZOVANÉ
(Zdroj: Getty Images)

RUSEL - Európska komisia (EK) podala na Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) žalobu na Maďarsko, pretože sa domnieva, že tamojší zákon o ochrane národnej suverenity je v rozpore s právom EÚ. Podľa kritikov zákona je jeho cieľom umlčať opozíciu a odporcov vlády, informujeme podľa tlačovej správy EK a agentúry AFP.

Vo februári tohto roka EK poslala Maďarsku formálne oznámenie, v ktorom vyjadrila obavy v súvislosti so znením tohto zákona. Odpoveď Budapešti eurokomisia považovala za neuspokojivú a v máji zaslala Maďarsku odôvodnené stanovisko. V ňom zopakovala sťažnosti na porušenia Charty základných práv EÚ, základných slobôd na vnútornom trhu a právnych predpisov EÚ o ochrane údajov. V odpovedi Budapešť uviedla, že zákon o ochrane suverenity neporušuje právo EÚ a že obavy EK sú neopodstatnené.

Maďarský zákon porušuje napríklad právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života

"Po dôkladnom posúdení odpovede maďarských orgánov Komisia trvá na väčšine zistených nedostatkov, ktoré ešte stále neboli vyriešené," uviedla EK. Maďarský zákon podľa nej porušuje napríklad právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života, slobody prejavu a informácií, slobody združovania, práva na advokátsku mlčanlivosť, ako aj prezumpciu neviny.

Zákonom sa zriadil Úrad na ochranu suverenity

Maďarský parlament schválil zákon v decembri minulého roka. Vládna strana Fidesz tvrdí, že je potrebný na ochranu pred politickými zásahmi zo zahraničia. Zákonom sa zriadil Úrad na ochranu suverenity, ktorého úlohou je vyšetrovať konkrétne činnosti vykonávané v záujme iného štátu alebo zahraničného orgánu, organizácie alebo fyzickej osoby, ak je pravdepodobné, že porušujú alebo ohrozujú suverenitu Maďarska. Vyšetrovanie sa týka aj organizácií, ktorých činnosť financovaná zo zahraničia môže ovplyvniť výsledok volieb alebo vôľu voličov.

 Ak SDEÚ rozhodne, že Maďarsko si neplní povinnosti a porušuje právo EÚ, vláda v Budapešti bude nútená vnútroštátnu legislatívu upraviť a dať ju do súladu s právom EÚ. Ak EK nebude spokojná s konaním Maďarska a SDEÚ následne zistí, že Budapešť nevyhovela rozsudku, môže mu uložiť peňažný trest - paušálnu pokutu a/alebo pravidelné penále za každý deň omeškania.

Viac o téme: MaďarskoEurópska komisiaOchrana národnej suverenity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu