Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Putinov priateľ Medvedev sa opäť vyhráža: Tentoraz chce vyhladiť TÚTO krajinu NATO

Dmitrij Medvedev s pohárom vína
Dmitrij Medvedev s pohárom vína (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Rusko sa od začiatku vojny na Ukrajine vyhráža použitím jadrových zbraní. Dmitrij Medvedev teraz provokuje novým, poburujúcim scenárom. Chce vymazať Estónsko, ak sa krajina bude pripravovať na útok proti Rusku.

Dmitrij Medvedev (59) opäť provokuje s nehoráznym scenárom. Vyhlásil, že v prípade útoku členského štátu NATO by bol tento štát úplne zničený a v tomto prípade by už neplatila žiadna povinnosť vzájomnej obrany podľa zmluvy Severoatlantickej aliancie.

Pozadie: V novom rozhovore sa bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vyjadril k oznámeniu Estónska, že v prípade núdze zaútočí na Rusko. Toto vyhlásenie údajne pochádza od náčelníka Generálneho štábu estónskych ozbrojených síl Vahura Karusa. Ten predtým uviedol, že by Estónsko vrátilo úder, ak by Rusko pripravovalo útok na členskú krajinu NATO.

Medvedev chce zničiť Estónsko - "Zostane len mokrý fľak"

Putinov priateľ Medvedev reagoval okamžite a vo svojom najnovšom rozhovore, ktorý teraz koluje na X (predtým Twitter), vyhlásil: „V prípade použitia ruských taktických jadrových zbraní na jednotlivé štáty, ktoré si takéto vyhlásenia dovolia, z nich ostane len mokrá škvrna. Áno, možno sa aktivuje článok päť Washingtonskej zmluvy, ale tá krajina už nebude existovať."

Čo Medvedev myslí článkom 5:

  • V článku 5 Severoatlantickej zmluvy (Zmluva NATO) sa uvádza, že ozbrojený útok na jednu členskú krajinu NATO sa považuje za útok na všetky členské krajiny. V takom prípade sa ostatní členovia zaväzujú podporiť napadnutú krajinu, vrátane použitia vojenských prostriedkov, ak to bude potrebné na obnovenie bezpečnosti priestoru Aliancie.
  • Tento článok tvorí jadro princípu kolektívnej obrany NATO. Aktivovaný bol zatiaľ len raz, po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v USA.

Medvedev sa premenil na ruského zástancu tvrdej línie

Medvedev sa od začiatku ukrajinskej vojny zmenil na ruského zástancu tvrdej línie. Prívrženec Vladimira Putina a bývalý ruský prezident opakovane pohrozil západným štátom jadrovým úderom, ak budú pokračovať vo vojenskej podpore Ukrajine alebo zaútočia na Rusko. Súčasný podpredseda ruskej bezpečnostnej rady na tento účel často používa ostrú a provokatívnu rétoriku, aby zdôraznil ruské pozície v geopolitických konfliktoch.

Viac o téme: RuskoUkrajinaDmitrij MedvedevEstónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu