Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Zúfalé rodiny: Spadne im dom na hlavu?

Hanba Prakoviec - v zdevastovanej obecnej bytovke živorí 28 ľudí. Zobraziť galériu (2)
Hanba Prakoviec - v zdevastovanej obecnej bytovke živorí 28 ľudí.

PRAKOVCE - Žijú doslova v ruinách! Hotoví úbožiaci. Dokopy 28 ľudí zo štyroch rodín sa tiesni v polorozpadnutej obecnej bytovke. Medzi nimi aj 18 detí. Svietia sviečkami, kúria drevom... Žiadne poplatky od nich nikto nepýta. Situácia však dozrela do štádia, keď hrozí, že strop im spadne rovno na hlavy.

„Sme úplne bezradní. Cez deravú strechu nám premoká a čakáme, kedy sa všetko zrúti a pozabíja nás,“ vraví Miroslav Bandy (39), ktorý má s manželkou Sylviou (28) tri malé deti. Jeho svokra Božena Schmiedlová (59) potvrdila, že v bytovke bývajú už 30 rokov, no v poslednom čase sa prepadávajú steny a nájomníci vlastne žijú v ruinách. Spávať chodia už o siedmej, lebo nemajú elektrinu. Voda, ktorú berú zo studne, je zdraviu škodlivá.

„Neplatíme žiadne poplatky, lebo nikto od nás nič nepýta, ale nemáme kam odísť. Prichádza zima, bude ešte horšie,“ tvrdí Bandy. Starosta Prakoviec Pavol Lukáš havarijný stav bytovky, ktorú zdevastovali bývalí nájomníci, zdedil. Vyberať poplatky za bývanie v zrúcanine nemá srdce, ako však bezútešnú situáciu vyrieši, sám nevie: „Cítim zodpovednosť, ale náhradné ubytovanie nemáme. Ani peniaze na výstavbu nízkoštandardných bytov.“ Poslanci ho poverili, aby získal financie z ministerstva výstavby či od splnomocnenkyne vlády. „Žiadosť sme už poslali, ale v tomto roku už núdzové riešenie zrejme nenájdeme. A pritom, stačili by aj unimobunky,“ dodal starosta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu