Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Islamský štát zverejnil rozhovor s čiernou vdovou po teroristovi z Paríža: V mene Boha!

Hayat Boumeddien Zobraziť galériu (2)
Hayat Boumeddien (Zdroj: SITA)

BEJRÚT – Internetové noviny, ktoré vydávajú džihádisti Islamského štátu (IŠ), zverejnili rozhovor s francúzskou vdovou po islamistovi, ktorý začiatkom januára zadržiaval a zabil rukojemníkov v židovskom obchode v Paríži. Je to prvé oficiálne priznanie, že sa Hayat Boumeddienová nachádza na území IŠ zaberajúcom časti Sýrie a Iraku.

Francúzsko začalo pátrať po 26-ročnej vdove potom, ako polícia vtrhla do obchodu, kde jej manžel Amedy Coulibaly zadržiaval rukojemníkov, z ktorých štyroch zabil. Polícia označila Boumeddienovú za ozbrojenú a nebezpečnú. V januári turecké orgány uviedli, že vdova sa päť dní pred útokom v Paríži nachádzala v Turecku a nasledujúci deň, 8. januára, odišla do Sýrie.

Internetové noviny IŠ vo francúzskom jazyku s názvom Dar al-Islam informovali o útokoch v Paríži a priniesli rozhovor s Coulibalyho manželkou, no neuviedli jej meno. Na otázku, ako sa cíti po príchode do kalifátu, odpovedala, že je "dobré žiť v krajine, kde vládnu zákony Boha". Povedala tiež, že jej manžel IŠ podporoval a útok vykonal v jeho mene. 

Hayat Boumeddien
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Francúzske médiá o Boumeddienovej napísali, že mala šesť súrodencov, matka jej zomrela, keď bola mladá, a otec tvrdo pracoval, aby rodinu uživil. Keď prišla o prácu pokladníčky potom, ako konvertovala na islam, začala nosiť nikáb. 

Francúzskom otriasli začiatkom januára dva útoky islamistov, ktorí zabili 17 ľudí. Dvaja bratia zaútočili na redakciu satirického časopisu, kde zabili 10 jej zamestnancov, ďalší islamista vtrhol do židovského obchodu, kde zabil štyroch rukojemníkov. Teroristi zabili tiež 3 policajtov. Špeciálna polícia nakoniec troch útočníkov zabila.

Členovia IS zo Západu môžu pricestovať do USA bez víz, varuje kongresman 

Približne 5000 členov teroristických skupín al-Káida a tzv. Islamský štát (IS) tvoria občania západných krajín, ktorí môžu cestovať do USA bez víz. Uviedol to v stredu predseda výboru Snemovne reprezentantov USA pre vnútornú bezpečnosť Michael McCaul, ktorého dnes citovala agentúra RIA Novosti.

"Až 5000 týchto bojovníkov sú ľudia zo Západu, z ktorých mnohí môžu prísť do USA bez toho, aby na to potrebovali víza. Viac než 150 amerických občanov sa pokúsilo alebo uspelo v snahe dostať sa na bojiská a niektorí sa už vrátili späť," uviedol McCaul v Kongrese ohľadom prevencie voči domácemu terorizmu.

McCaul vyjadril znepokojenie ohľadom schopnosti USA čeliť hrozbám džihádistov na svojom území a varoval, že ich výzvy adresované obyvateľom západných krajín na vstup do ich radov fungujú. "V mnohých ohľadoch už nehovoríme o teroristických skupinách, ale o teroristických armádach," zdôraznil republikánsky kongresman z Texasu.

McCaul zároveň oznámil, že jeho výbor vytvorí osobitnú pracovnú skupinu na boj proti terorizmu a cestovaniu do zahraničia s úmyslom zapojiť a do bojov, ktorá preskúma snahy rezortu vnútornej bezpečnosti o "rozloženie teroristickej turistiky". Od roku 2011 sa k džihádistom v Sýrii pripojilo vyše 15.000 bojovníkov zo zahraničia, vrátane USA a EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu