Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Záhada odhalená: Toto je nová Škoda Fabia!

Predná maska novej Škody Fabia s výraznými svetlometmi pripomína väčšieho súrodenca Roomster. Zobraziť galériu (2)
Predná maska novej Škody Fabia s výraznými svetlometmi pripomína väčšieho súrodenca Roomster.

Všetky dohady okolo podoby zrejme najočakávanejšieho modelu na Slovensku sa skončili! Hoci nová Škoda Fabia má byť slávnostne predstavená až na ženevskom autosalóne na jar budúceho roka, prvé informácie i oficiálne fotografie už včera pustila do obehu česká automobilka. Aká teda je druhá generácia u nás suverénne najpredávanejšieho auta?

Nová Fabia má športovejší vzhľad, ktorý jej dodávajú zatemnené stĺpiky, zadný spojler a menšia presklená plocha. Karoséria je v porovnaní s predošlým modelom o 2,2 cm dlhšia, o 0,4 cm užšia a o 4,7 cm vyššia. Motoristov poteší určite to, že kufor čerstvo odhaleného modelu patrí s objemom rovných 300 litrov k rekordérom triedy.

Po sklopení zadných sedadiel sa do auta zmestí až 1 163 l batožiny. Veľký dôraz sa kládol aj na bezpečnosť vozidla, a tak sa v novej fabii môžu objaviť napríklad hlavové airbagy vpredu i vzadu. Vylepšená je tiež výbava modelu. Objednať sa budú dať prvky ako elektricky riadená klimatizácia Climatronic, GSM telefón s technológiou BlueTooth či audio sústava s možnosťou prehrávania MP3 a pripojenia iPodu.

Sedem motorov

O pohon druhej generácie modelu sa môže starať dokopy až 7 motorov. Štyri z nich sú benzínové s výkonovým rozpätím od 60 po 105 k a tri spaľujú naftu. Výkon turbodieselových agregátov sa pohybuje od 69 až po 105 koní a tým silnejším nebude chýbať ani ekologický filter pevných častíc.

Okrem 5-stupňovej manuálnej prevodovky, ktorá bude štandardom, možno najvýkonnejší benzínový motor na želanie spojiť so 6-stupňovou automatickou prevodovkou Tiptronic. Po 5-dverovom hatchbacku, ktorý bude hviezdou ženevskej automobilovej prehliadky, príde na rad ešte kombi a do výroby sa neskôr dostane aj verzia sedan. Nová Škoda Fabia sa začne na Slovensku predávať na prelome apríla a mája 2007. Cena auta zatiaľ nie je známa.

MOTORY A VÝKONY

Objem Výkon Počet valcov Palivo
1,2 HTP   44 kW/60 k 3 benzín

1,2 12V HTP 

51 kW/69 k 3 benzín
1,4 16V  63 kW/86 k 4 benzín
1,6 16V   77 kW/105 k 4 benzín
1,4 TDI   51 kW/69 k 3 nafta
1,4 TDI  59 kW/80 k 3 nafta

1,9 TDI 

77 kW/105 k 4 nafta

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu