Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Trenčiansky hrad: Turistov lákajú nočné prehliadky

Veľa návštevníkov prilákali nočné prehliadky hradu.
Veľa návštevníkov prilákali nočné prehliadky hradu. (Zdroj: Nový Čas)

TRENČÍN - Ľudia sa radi vracajú na Trenčiansky hrad. Vlani ho navštívilo 86-tisíc návštevníkov, čo je o 16-tisíc viac ako rok predtým. Ešte v roku 2002 padol na hrade rekord, keď sa naň prišlo pozrieť až 100-tisíc ľudí. O rok neskôr, po páde hradného opevnenia, návštevnosť klesla takmer o polovicu.

„Tento rok bol veľmi dobrý. Hradu zrejme pomohlo, že už sa nepísalo iba o tom, kde aký kus múru padá,“ hovorí s úsmevom Katarína Babičová, riaditeľka Trenčianskeho múzea, pod ktoré hrad patrí. Podľa nej hradu pomohli nočné prehliadky a zavedenie malého poznávacieho okruhu, pri ktorom neabsolvujú návštevníci prehliadku všetkých exponátov a miestností, ako tomu bolo doteraz. „Pomohlo tiež, že sme nemali počas roka mimoriadne uzávierky hradu. Až v septembri sa začalo s opravou hospodárskej budovy, kde začali padať kamene, kvôli čomu sme upravili aj návštevné hodiny,“ dodala K. Babičová.

Podľa riaditeľky však návštevnosť stále nie je taká vysoká, aká bola pred pádom časti hradného opevnenia. „Hrad sme po tejto udalosti museli na čas zavrieť. Návštevníci sa báli, čo všetko sa ešte môže stať,“ dodala K. Babičová. Verí, že návštevnosť už onedlho prekoná stotisícovú hranicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu