Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

USA schválili možný predaj striel Stinger Egyptu za 740 miliónov dolárov

Vlajka Spojených štátov
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Vláda Spojených štátov amerických v utorok schválila možný predaj protilietadlových striel Stinger Egyptu za 740 miliónov dolárov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Celkovo podľa amerického ministerstva zahraničných vecí pôjde o 720 striel, ktoré by Egypt umiestnil na vozidlá vybavené odpaľovacím systémom Avenger. Stingery možno použiť i pre prenosné raketové systémy.

archívne video

Streľba v Bratislave: Svedkovia počuli dva výstrely (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Strely Stinger sú veľmi žiadané aj na Ukrajine, kde úspešne zastavujú ruské útoky zo vzduchu, ale aj v susedných európskych štátoch, ktoré sa obávajú, že budú tiež musieť odraziť ruské sily, doplnila agentúra Reuters.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že strely Stinger "posilnia bezpečnosť priateľskej krajiny, ktorá je naďalej dôležitou silou pre politickú stabilitu a hospodársky rast na Blízkom východe". Americký Kongres bol o tomto predaji informovaný a stále ho môže zablokovať, no podľa AFP sú takéto pokusy zvyčajne neúspešné.

Prezident USA Joe Biden sa ujal funkcie v roku 2021 a prisľúbil, že Washington zaujme voči Káhire tvrdšiu politiku, najmä pre obavy z porušovania ľudských práv za vlády egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího.

Káhira je jedným z najväčším prijímateľov americkej vojenskej pomoci

Z Egypta sa napriek tomuto prísľubu podľa AFP stáva čoraz bližší partner USA v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Káhira je jedným z najväčším prijímateľov americkej vojenskej pomoci, odkedy uzavrela mierovú dohodu s Izraelom v roku 1979.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken navštívil Káhiru minulý týždeň a ocenil partnerstvo s Egyptom, ktorý sa spolu s Katarom a USA snaží vyrokovať prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Egypt po medzinárodnej kritike v posledných dvoch rokoch prepustil stovky politických väzňov. Ľudskoprávne organizácie však upozorňujú, že za rovnaké obdobie bolo zadržaných aspoň trikrát viac osôb.

Viac o téme: USAEgyptPredajStrely Stinger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu