Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Chrípková sezóna sa začala! Lekári riešia nával chorých pacientov, v nemocniciach zakázali návštevy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku začalo chrípkové obdobie. Vo viacerých mestách zakázali v nemocniciach návštevy pacientov a zvýšený počet chorých s vírusovými ochoreniami evidujú v posledných dňoch aj všeobecní lekári. Tí odporúčajú liečiť príznaky dostupnými liekmi. Kedy už treba navštíviť lekára?

archívne video

Kotlár na zdravotníckom výbore povedal, že na Slovensku sme pandémiu nemali (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ako priblížila všeobecká lekárka Bibiana Bitterová, pacienti majú vysoké teploty aj 5 až 7 dní, k tomu suchý dráždivý kašeľ, bolesti hrdla, upchatý nos, výraznú bolesť hlavy, svalovú slabosť, bolesti svalov, chrbta, výraznú únavu. Okrem toho sa vyskytuje aj pocit na vracanie a bolesti brucha. "Ide o vysoko infekčné ochorenie vírusového pôvodu, antibiotiká sú teda neúčinné," upozorňuje lekárka s tým, že priebeh ochorenia závisí na stave imunitného systému a organizmus sa s ochorením musí popasovať sám.

Liečba sa podáva podľa výskytu priznakov, t.j. lieky od teploty a bolesti, lieky na kašeľ (podľa typu - suchý, zmiešaný alebo vlhký kašeľ), kvapky do nosa pri nádche, lieky na bolesť hrdla a tiež na podporu imunity. "Veľmi dôležitý je kľudový režim, veľa spánku, ľahká strava, ovocie, čaj s medom, citrónom, cesnak a pod.," radí.

Chrípková sezóna sa začala!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy vyhľadať lekára? "Ak pretrváva teplota viac ako 3 až 4 dni bez toho, aby sa skracovali intervaly medzi výstupmi teploty," uvádza lekárka. Dodáva, že vyhľadať lekára treba aj vtedy, ak máte výraznú bolesť hrdla a nemôžete prehĺtať, alebo máte sťažené dýchanie, chrčíte alebo vám píska na hrudníku.

 V okrese Zvolen sa v minulom týždni počet respiračných ochorení zvýšil

V okrese Zvolen sa v 38. týždni tohto roka zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o takmer 32 percent. Ochorenia hlásilo 67 percent lekárov pre deti a dorast a 60 percent lekárov pre dospelých. O epidemickej situácii informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene na svojej oficiálnej webstránke.

Celkovo lekári hlásili 912 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo 141. "Je to 15 percent z počtu všetkých ARO," objasňuje RÚVZ. Priebeh ochorení bol komplikovaný u dvoch osôb, čo predstavuje 0,2 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Ochorenia komplikovali zápaly ucha i pľúc. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Výchovno-vzdelávací proces v minulom kalendárnom týždni prerušili v jednej základnej škole. Vo Zvolenskom okrese evidujú tri prípady ochorenia COVID-19.

Chrípková sezóna sa začala!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V okrese Detva sa zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení takmer o 40 percent. Ochorenia hlásilo 20 percent lekárov pre deti a dorast a 33 percent lekárov pre dospelých. Celkovo hlásili 250 akútnych respiračných ochorení. Chrípke podobné ochorenie bolo jedno. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 30 ľudí, čo predstavuje 12 percent zo všetkých ARO. Komplikovali ich zápaly dutín (28), zápal stredného ucha (1) a pľúc (1). Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Výchovno-vzdelávací proces v okrese neprerušili a neevidujú ani prípad ochorenia COVID-19.

V Nitre zakázali v nemocnici aj Kardiocentre návštevy

Fakultná nemocnica v Nitre vydala zákaz návštev na vybraných oddeleniach nemocnice. Zákaz návštev platí pre neonatologické oddelenie, oddelenie šestonedelia, infekčnú kliniku a jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom opatrenia je zhoršujúca sa epidemiologická situácia výskytu respiračných ochorení, informovala nemocnica.

Chrípková sezóna sa začala!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica Nitra-oficiálna stránka)

V rámci zabezpečenia a dodržiavania liečebného režimu u pacientov na ostatných klinikách a oddeleniach je potrebné dodržiavať aj ďalšie opatrenia. Nemocnica odporúča návštevníkom mať prekryté horné dýchacie cesty použitím respirátora alebo rúška a vydezinfikované ruky pred a po návšteve pacienta. Pacienta môžu navštíviť súčasne maximálne dve osoby, vhodné nie sú návštevy detí, upozornila nemocnica.

V Kardiocentre Nitra platí zákaz návštev na všetkých oddeleniach. "V ojedinelých prípadoch, ak pacient potrebuje sprievod alebo ide o pacienta v terminálnom štádiu ochorenia, je možné so súhlasom primára alebo vedúceho lekára oddelenia udeliť výnimku," informuje Kardiocentrum.

Chrípková sezóna sa začala!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/KARDIOCENTRUM NITRA)

Zákaz návštev platí aj v Banskej Bystrici

Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie pristúpili k čiastočnému zákazu návštev na vybraných lôžkových oddeleniach aj Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Zákaz sa týka II. Internej kliniky SZU, Onkologickej kliniky SZU a II. Neurologickej klinik& SZU. "Zákaz návštev na klinike platí do odvolania. Prosíme všetkých o rešpektovanie tohto nariadenia," píše nemocnica.

Chrípková sezóna sa začala!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica)

V septemrbri zakázali návštevy aj ďalšie nemocnice

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky zakázala od 17. 9. 2024 návštevy na všetkých lôžkových oddeleniach nemocnice až do odvolania. O výnimkách informuje na sociálnej sieti.

 

❌ZÁKAZ NÁVŠTEV ❌ Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii výskytu respiračných ochorení, zakazujem návštevy na...

Posted by Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky on Monday, September 16, 2024

Ešte na začiatku septembra zakázala v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou vo výskyte akútnych respiračných ochorení návštevy na lôžkových oddeleniach Fakultná nemocnica J.A. Reimana Prešov. O výnimkách informuje na svojom webe.

Viac o téme: Vírusové ochoreniaChrípkové obdobie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu