Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Kňaz bol svedkom 40 exorcizmov: Démoni sú skutoční! Jednej obeti sa sánka prepadla až do... Ohavný pohľad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: X/armorofgod_yt/Getty Images)

INDIANA – Šesťdesiatjedenročný kňaz Vincent Lampert je hlavným exorcistom rímskokatolíckej arcidiecézy Indianapolis. Počas výcviku vo vyháňaní démonov z tiel obetí v Ríme bol svedkom až štyridsiatich exorcizmov. Po tom, čo všetko videl, tvrdí, že posadnutie démonmi nie je žiadna fikcia.

Kňaz Vincent Lampert počas rozhovoru pre portál Ladbible naznačil, že to, čo sa deje vo filmoch, nie je ďaleko od skutočného života. „Spolupracoval som s kňazom v Ríme, ktorý ma zaškolil, pretože je ľahké čítať knihy a študovať – to je tá jednoduchá časť,  ale najlepšie je mať aj prax,“ povedal. Spomenul tiež vôbec prvý exorcizmus, ktorého sa zúčastnil. O pomoc ho požiadala staršia pani, ktorá verila, že je posadnutá. Vo chvíli, keď sa jej tela dotkla kvapka svätenej vody, démon sa prejavil a jej oči sa začali prevracať do zátylku. V ústach sa jej tiež objavila pena.

Kňaz bol svedkom 40
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Kňaz položil ruku na hlavu posadnutej ženy a zatlačil ju späť do kresla, pričom sa nikdy neprestával modliť,“ priblížil Lampert. Domnieva sa, že démoni chcú vzbudiť strach tým, že sa zmocnia tela človeka s krutosťou a barbarstvom. „Hlas môže byť veľmi hlboký a autoritatívny, takmer ako štekot psa, ktorý sa vás snaží vystrašiť. Teplota v miestnosti sa zmení, bude oveľa chladnejšia, keď sa démon prejaví. Bol som svedkom zmeny v tvári – raz sa čeľusť človeka prepadla a posunula do strany, naozaj odporný pohľad. Videl som, ako ľudia padli na zem a začali sa plaziť ako had,“ povedal.

Okrem toho si u posadnutých ľudí všimol nekontrolovateľný smiech alebo krik a hystériu. Podľa jeho slov je cieľom takéhoto správania vystrašiť a prinútiť človeka, aby sa sústredil na diabla a nie na to, čo chce urobiť Boh. Hoci za posledné roky videl množstvo exorcizmov, myslí si, že posadnutie démonom je pomerne zriedkavé. To mu však nebráni v tom, aby ročne dostal približne 2000 správ od ľudí, ktorí tvrdia, že sú posadnutí.

Lampert vysvetlil, že prvoradým cieľom je poskytnúť pomoc každému, kto trpí, či už duševne alebo fyzicky. „Cirkev sa bude vždy opierať o odborníkov v oblasti duševného zdravia a medicíny,“ vysvetlil Lampert. „Pretože musím bez najmenších pochybností veriť, že človek, ktorý sedí predo mnou, má skutočne dočinenia s mimoriadnou činnosťou diabla. Exorcisti sú vyškolení ako skeptici, takže by som mal byť posledným človekom, ktorý verí, že je niekto skutočne posadnutý. Musím brať ohľad na všetky ostatné vysvetlenia,“ dodal.

Viac o téme: KňazExorcizmusDémon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu