Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Levoča sa pripravuje na obrovský nápor veriacich: Púť na Mariánsku horu, na čo sa pripraviť?

Na snímke slávnostná odpustová svätá omša, ktorou vyvrcholila tradičná púť na levočskej Mariánskej hore v nedeľu 2. júla 2023. Zobraziť galériu (2)
Na snímke slávnostná odpustová svätá omša, ktorou vyvrcholila tradičná púť na levočskej Mariánskej hore v nedeľu 2. júla 2023. (Zdroj: TASR - Maroš Černý)

LEVOČA - Levočská púť na Mariánsku horu patrí k najvýznamnejším náboženským udalostiam na Slovensku, ktorá každoročne víta okolo pol milióna návštevníkov. Tohtoročná levočská púť sa koná pri príležitosti patrocínia Baziliky Návštevy Preblahoslavenej Panny Márie na Mariánskej hore v Levoči. Najväčší nápor ľudí sa očakáva tento víkend, pričom hlavným bodom programu bude slávnostná svätá omša, ktorú v nedeľu bude celebrovať spišský diecézny biskup František Trstenský.

archívne video

Levočská púť na Mariánsku horu (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Témou tohtoročnej púte je „Nauč nás modliť sa“, v súvislosti s prebiehajúcim Rokom modlitby v katolíckej cirkvi. "Nakoľko v katolíckej cirkvi aktuálne prežívame Rok modlitby, téma tohtoročnej púte je Nauč nás modliť sa," uviedla Spišská diecéza.

Program okrem eucharistických slávení v latinskom i byzantskom obrade zahŕňa aj mini gospelový festival, program pre mladých, koncert, modlitbu ruženca i krížovej cesty. Veľká časť z veriacich prekoná desiatky kilometrov do Levoče peši ako súčasť obety. K sviatosti pokánia bude možné pristúpiť od soboty až do skončenia púte.

Posilnená doprava

Železničná spoločnosť Slovensko vypraví počas Levočskej púte na trati Spišská Nová Ves - Levoča v sobotu (6. 7.) a v nedeľu (7. 7.) 28 vlakov. Počas Levočskej púte bude v meste Levoča zavedený osobitný dopravný režim. O zmenách, parkoviskách aj kyvadlovej doprave mesto informuje na svojej webovej stránke. Na mieste sú pripravení aj zdravotníci, hasiči a dobrovoľníci, ktorí dozerajú na to, aby všetko prebiehalo bez problémov.

Na snímke veriaci čakajú v rade na spoveď pod Bazilikou Navštívenia Panny Márie počas slávnostnej odpustovej svätej omše na Mariánskej hore
Zobraziť galériu (2)
Na snímke veriaci čakajú v rade na spoveď pod Bazilikou Navštívenia Panny Márie počas slávnostnej odpustovej svätej omše na Mariánskej hore  (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska, a korene mariánskeho kultu tu siahajú až do 13. storočia. Dosiaľ najväčšia púť z pohľadu návštevnosti sa konala za prítomnosti pápeža Jána Pavla II. v roku 1995, keď Mariánsku horu navštívilo asi 650-tisíc pútnikov.

Viac o téme: LevočaLevočská púť na Mariánsku horu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu