Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Cirkev vo Francúzsku vedela o podozreniach zo sexuálneho zneužívania voči abbému Pierrovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Katolícka cirkev vo Francúzsku vedela už v roku 2021 o podozreniach, že známy duchovný abbé Pierre sa opakovane dopúšťal sexuálneho obťažovania. Uviedla v nedeľu agentúra AFP.

Ako informoval web France Info, medzičasom zverejnila svoje svedectvo v poradí ôsma žena, ktorá tvrdí, že abbé Pierre sa k nej nevhodne správal v roku 2006 počas svojej hospitalizácie vo vojenskej nemocnici, kde pracovala ako ošetrovateľka.

archívne video

Táto CIRKEV môže byť len na Slovensku! Z programu ODPADNETE a oči vypadnú aj ateistom! (Zdroj: RTVS)

Abbé Pierre, občianskym menom Henri-Antoine Groues, bol kapucínsky mních a vysvätený duchovný, ktorý zomrel v roku 2007 vo veku 94 rokov. Bol zakladateľom tzv. Emauzských spoločenstiev a Nadácie abbého Pierra. Dnes sa tieto svojpomocné spoločenstvá ľudí zavrhnutých spoločnosťou vo vyše 30 krajinách starajú o chorých, chudobných, osamelých a o prepustených väzňov. Angažoval sa aj v projekte siete vývarovní pre nemajetných Restos du Coeur. V prieskumoch verejnej mienky abbé Pierre pravidelne obsadzoval prvé miesto medzi najobľúbenejšími Francúzmi.

Uplynulú stredu však vyšlo najavo, že sedem žien vznieslo proti abbému Pierrovi obvinenia zo sexuálneho napadnutia alebo obťažovania. K týmto činom došlo v rokoch 1970 - 2005. V súvislosti s abbém Pierrom štyria výskumníci z nezávislej komisie pre sexuálne zneužívanie vo francúzskej katolíckej cirkvi (CIASE) v sobotu upozornili, že už v októbri 2021 predložili cirkvi svedectvá obviňujúce tohto kazateľa z nevhodného správania.

"Z približne 1200 svedectiev spracovaných naším tímom tri zahŕňali abbého Pierra," napísali výskumníci v článku uverejnenom v denníku Le Monde. Abbé Pierre podľa nich "spáchal činy, ktoré porušovali bežné normy správania a morálky, zákony i kánonické predpisy". Komisia predložila svoje zistenia francúzskemu episkopátu v októbri 2021. Odhaduje, že za posledných 70 rokov bolo v rámci cirkvi zneužitých okolo 330-tisíc maloletých, konštatovala agentúra AFP.

Viac o téme: Sexuálne zneužívanieFrancúzskoAbbé Pierre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu