Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Joe Biden hovoril s Netanjahuom o možnej odvete za iránsky raketový útok

Joe Biden a Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Joe Biden a Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Prezident USA Joe Biden v stredu telefonicky hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Rozhovor bol "priamy a produktívny", týkal sa aj možnej izraelskej odvety za minulotýždňový iránsky raketový útok, uviedol Biely dom.

Rozhovor trval 30 minút, priblížila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Dodala, že lídri diskutovali okrem možnej odvety voči Iránu aj o mnohých iných záležitostiach. K telefonátu sa pripojila aj viceprezidenta USA Kamala Harrisová.Za uplynulých sedem týždňov išlo podľa agentúry AP o prvý telefonát oboch lídrov.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Irán minulý týždeň podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael v odvete za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych ozbrojených zložiek vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd. Izraelská armáda informovala, že veľký počet zo zhruba 200 balistických rakiet zachytila.

Izraelský minister obrany Joav Galant v stredu vyhlásil, že odveta bude "smrtiaca, presná a prekvapujúca". "Nebudú rozumieť, čo sa stalo a ako sa to stalo, uvidia výsledky," povedal.

Viac o téme: Raketový útokOdvetaIránBenjamin NetanjahuJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu