Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Cestujúci v Iráne si už do lietadiel nesmú priniesť pejdžre ani vysielačky

V Libanone explodovali vysielačky
V Libanone explodovali vysielačky (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

TEHERÁN – Irán zakázal cestujúcim zobrať si so sebou do lietadiel pejdžre i vysielačky, a to v rámci všetkých letov. Reaguje tak na minulomesačné koordinované výbuchy týchto komunikačných zariadení naprieč Libanonom a Sýriou. Informuje agentúra DPA.

Nové nariadenie sa týka príručnej aj odbavenej batožiny, uviedol v sobotu hovorca iránskeho leteckého úradu pre tlačovú agentúru ISNA. Pasažieri si na palubu však stále môžu zobrať svoje mobilné telefóny. Libanonské úrady civilného letectva už minulý mesiac zakázali pejdžre a vysielačky vo všetkých lietadlách odlietajúcich z medzinárodného letiska Rafíka Harírího v Bejrúte.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

V septembri vybuchli tisícky pejdžrov a vysielačiek patriacich militantnému hnutiu Hizballáh, ktoré spolu s Iránom viní z útokov Izrael, píše DPA. Najmenej 39 osôb zahynulo pri týchto incidentoch a ďalších približne 3000 utrpelo zranenia. Medzi obeťami boli poväčšine bojovníci Hizballáhu. Libanonské hnutie a Izrael si už rok vymieňajú cezhraničnú paľbu v dôsledku vojny v Pásme Gaze. Od 23. septembra však Izrael zintenzívnil aj nálety na ciele v Libanone, pričom podľa oficiálnych libanonských údajov zabil už vyše 1200 ľudí. Viac ako milión osôb tiež muselo opustiť svoje domovy, pripomína AFP.

Viac o téme: LietadloVýbuchyVysielačkyIránVýbuchPejdžre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu