Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Jemenskí húsíjskí povstalci vypálili na Izrael balistickú strelu a dron

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

SANÁ - Jemenskí húsíjskí povstalci v piatok uviedli, že vypálili balistickú strelu a dron na izraelské mestá Tel Aviv a Aškelon, aby tak vyjadrili podporu Pásmu Gazy a Libanonu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Izraelská armáda oznámila, že jej protivzdušná obrana zachytila raketu vypálenú z územia Jemenu. Iránom podporovaný húsíovia vyhlásili, že vojenské operácie povstalcov neskončia, kým nebude zastavená izraelská ofenzíva v Pásme Gazy a Libanone. "Za krv našich bratov v Palestíne a Libanone vykonáme ďalšie vojenské operácie proti izraelskému nepriateľovi," povedal hovorca povstalcov.

Izraelská armáda tento týždeň masívne zaútočila na ciele Iránom podporovaného hnutia Hizballáh v Libanone. Útoky si podľa libanonských úradov vyžiadali vyše 600 obetí. Najnovšia eskalácia bojov medzi Izraelom a Hizballáhom zvýšila obavy z destabilizácie Blízkeho východu. Hovorca húsíov tiež informoval, že povstalci zaútočili balistickými raketami aj na tri americké torpédoborce v Červenom mori. Nemenovaný predstaviteľ americkej armády podľa Reuters neskôr uviedol, že lode námorných síl USA plávajúce cez prieliv Báb al-Mandab zostrelili viacero dronov a rakiet odpálených húsíami. Škody na plavidlách podľa zdroja nevznikli.

Viac o téme: JemenIzraelHúsíjski povstalci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu