Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ugandský opozičný politik sa stal terčom útoku: Polícia a vojaci strieľali na jeho vozidlo

Bobi Wine
Bobi Wine (Zdroj: X/HEBobiwine)

KAMPALA - Ugandského opozičného lídra a bývalého prezidentského kandidáta Bobiho Winea polícia v utorok postrelila do nohy, uviedla jeho strana Platforma národnej jednoty (NUP) s tým, že Wine utrpel vážne zranenia. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

Podľa vyhlásenia Winea na sociálnej sieti X policajti a vojaci obkľúčili vozidlá, z ktorých jedno ho prevážalo, a začali strieľať ostrými nábojmi, pričom použili aj slzotvorný plyn.

archívne video

Prokurátor si strelil do hlavy

Štyridsaťdvaročný Wine, vlastným menom Robert Kyagulanyi, je bývalá popová hviezda. V roku 2021 kandidoval v prezidentských voľbách, pričom za posledné roky sa stal hlavným vyzývateľom 79-ročného prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý tejto východoafrickej krajine vládne už takmer 40 rokov.

Wineova strana NUP má v parlamente najviac kresiel zo všetkých opozičných zoskupení. Strana na sieti X uviedla, že ugandské bezpečnostné zložky spáchali atentát na Winea, ktorého po incidente previezli do nemocnice.

Winea polícia v minulosti niekoľkokrát zadržala a zhromaždenia jeho strany rozohnala, píše AFP. Minulý rok v októbri Wine oznámil, že po návrate zo zahraničnej cesty ho zadržali členovia bezpečnostných zložiek a umiestnili do domáceho väzenia. Polícia vtedy uviedla, že ho len "eskortovala" z letiska domov. V januári polícia pred plánovaným protestom organizovaným opozíciou obkľúčila jeho rezidenciu a uvalila naňho domáce väzenie.

Viac o téme: LíderOpozíciaPolícia PostrelenieUgandaBobi Wine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu