Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Od začiatku vojny zneškodnili viac ako 17-tisíc militantov, uviedli izraelské sily

Izraelský útok na juhu Libanonu
Izraelský útok na juhu Libanonu (Zdroj: TASR/AP/Mohammed Zaatari)

JERUZALEM - Izraelské sily od 7. októbra minulého roka zneškodnili už viac ako 17.000 palestínskych militantov. Vo štvrtok to uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, informujeme podľa agentúr AFP a Reuters.

Armáda odmietla uviesť, či sa slovo "zneškodnili" vzťahuje iba na zabitých, alebo zahŕňa aj zajatých a zranených militantov. Pred mesiacom armáda vyhlásila, že od začiatku vojny už zneškodnila 14.000 palestínskych bojovníkov. Vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy pod kontrolou Hamasu uviedlo, že počet obetí izraelskej ofenzívy v palestínskej enkláve presiahol hranicu 40.000. Ministerstvo však vo svojich štatistikách nerozlišuje medzi civilnými a vojenskými obeťami, pripomína AFP.

Militanti tiež zajali približne 250 rukojemníkov

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu na juh Izraela 7. októbra 2023, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Militanti tiež zajali približne 250 rukojemníkov. Izrael tvrdí, že cieľom jeho odvetnej ofenzívy je zlikvidovať Hamas, ktorý obviňuje z úmrtí civilistov, pretože militanti operujú v civilných oblastiach a vybudovali pod nimi rozsiahle siete tunelov. Izraelské útoky pravidelne zasahujú mešity, školy, nemocnice a cintoríny, kde sa podľa Izraela nachádzajú bojovníci Hamasu alebo tunely.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu