Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Izraelská armáda nariadila evakuáciu oblastí južnej a strednej časti Pásma Gazy

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

TEL AVIV - Izraelská armáda v piatok nariadila ďalšiu evakuáciu oblastí v južnej a strednej časti Pásma Gazy, ktoré boli predtým vyhlásené za humanitárne bezpečnú zónu. Armáda tvrdí, že palestínske hnutie Hamas z týchto oblastí ostreľuje Izrael, informovala agentúra Reuters.

Evakuácia sa má týkať oblasti severne od mesta Chán Júnis a východnej časti Dajr al-Balah, kde sa desaťtisíce ľudí ukryli pred bojmi v iných častiach palestínskej enklávy. Varovaním chce armáda podľa vyhlásenia zmierniť vplyv na civilistov a umožniť im odísť z bojovej zóny.

Armáda ešte predtým informovala, že zasiahla oblasť v Chán Júnise, odkiaľ boli údajne vo štvrtok vypálené rakety na izraelskú dedinu. Najnovšie varovania pred útokmi prišli v čase, keď sa vyjednávači v Dauhe stretávajú na druhom dni rokovaní zameraných na dosiahnutie dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov z Pásma Gazy. Vojna v Pásme Gazy začala po bezprecedentnom útoku Hamasu na juh Izraela 7. októbra. Pri útoku zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si vyžiadala už viac ako 40.000 obetí na životoch.

Viac o téme: EvakuáciaArmádaIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu