Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Rokovania o prímerí v Gaze sú dôležité pre stabilitu vo svete: Izrael aj Hamas musia byť pripravení na kompromis

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

LONDÝN - Rokovania v Katare o prímerí v Pásme Gazy sú dôležitou chvíľou pre celosvetovú stabilitu a môžu definovať budúcnosť Blízkeho východu. Vyhlásil to vo štvrtok britský minister zahraničných vecí David Lammy, informujeme.

"Tieto rokovania sú príležitosťou na zaistenie okamžitého prímeria, ktoré ochráni civilistov v Gaze, zaistí prepustenie rukojemníkov, ktorých (palestínske militantné hnutie) Hamas stále kruto zadržiava a znovu nastolí stabilitu v tejto veľmi nebezpečnej chvíli," uviedol Lammy vo vyhlásení, ktoré zverejnila jeho kancelária. Dodal, že je v záujme Izraelčanov aj Palestínčanov, aby bola dosiahnutá dohoda. "Vyzývam všetky strany, aby sa v dobrej viere zapojili do rokovaní a ukázali flexibilitu potrebnú na dosiahnutie dohody," uviedol Lammy.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Jeho kancelária vyhlásenie zverejnila krátko po tom, čo Spojené štáty potvrdili, že sa v Katare začali rokovania o prímerí, pričom Biely dom označil ich začiatok za "sľubný". Štvrtkové rokovania sa považujú za kľúčový moment v snahe zabezpečiť prímerie a uľahčiť výmenu rukojemníkov v konflikte v Pásme Gazy. Lammy by mal podľa britských médií čoskoro odcestovať do Izraela. Podľa zdroja televízie Sky News sa tam stretne aj s premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Lammy sa v piatok spolu s francúzskym ministrom zahraničných vecí Stéphanom Séjourném stretne so šéfom izraelskej diplomacie Jisraelom Kacom. Ministri by na stretnutí mali diskutovať o snahách súvisiacich so zabránením eskalácie na Blízkom východe a o dohode o prepustení rukojemníkov zadržaných pri útoku Hamasu na Izrael vlani v októbri. Očakáva sa, že Kac bude na stretnutí žiadať ďalšie západné sankcie proti Iránu v súvislosti s jeho jadrovým, raketovým a dronovým programom. Podľa agentúry AFP by mohol tiež žiadať, aby Londýn a Paríž označili iránske Revolučné gardy za teroristickú skupinu.

Izrael aj Hamas musia byť pripravení na kompromis

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby vo štvrtok apeloval na zástupcov Izraela aj palestínskeho militantného hnutia Hamas, aby počas rokovaní o prímerí v Pásme Gazy ukázali pripravenosť prijať kompromis. Informujeme na základe správy agentúry DPA a televízie CNN. "Obe strany musia dokázať, že vedia urobiť kompromis. Obe strany musia dokázať, že vedia urobiť prvý krok," vyhlásil Kirby pre televíziu CNN. Rokovania prebiehajúce v katarskej metropole Dauha sú podľa neho "o implementácii detailov dohody samotnej, menších rozdielov, o ktorých nepochybujeme, že ich možno podmienkami napĺňania dohody ešte viac zmenšiť."

"Viete, keď sa dostanete k záveru rokovania a rokujete o takých detailoch, práve takéto rokovania sú najťažšie a najdrsnejšie," odpovedal Kirby na otázku, či izraelský premiér Benjamin Netanjahu postupuje konzistentne alebo či neustále mení svoje požiadavky. Zároveň však vyjadril nádej, že počas ďalších hodín a dní sa podarí dosiahnuť pokrok. "V hnutí Hamas nevidíme potrebu novej dohody," povedal vysokopostavený predstaviteľ militantov Usáma Hamdán. Zdroj z Hamasu predtým uviedol, že hnutie dalo sprostredkovateľom jasne najavo, že nebude akceptovať ďalšie manévre Izraela v súvislosti so správami, že vláda tamojšieho premiéra Benjamina Netanjahua sa v úvodnej fáze po novom pokúša zabezpečiť prepustenie 33 rukojemníkov.        

Katar, Egypt a USA už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní medzi Izraelom a Hamasom, ktoré majú ukončiť vojnu v Pásme Gazy. Tá vypukla po útoku Hamasu na juh Izraela 7. októbra 2023. Pri útoku zahynulo 1200 ľudí. Militanti tiež zajali približne 250 rukojemníkov.

Rokovania o prímerí prerušili

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy v katarskej Dauhe boli v piatok prerušené a účastníci sa majú znova stretnúť na budúci týždeň v egyptskej Káhire. Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyhlásenie vyjednávačov z Egypta, Kataru a USA. Títo sprostredkovatelia v spoločnom vyhlásení uviedli, že Washington predstavil nový návrh, ktorý nadväzuje na výsledky z uplynulého týždňa. Vypĺňa medzery medzi stranami konfliktu spôsobom, ktorý umožní rýchle zavedenie dohody do platnosti. Vyjednávači sa týmto návrhom budú zaoberať v najbližších dňoch, uviedli krajiny.

"Cesta je teraz nastavená na tento výsledok, záchranu životov, úľavu pre obyvateľov Gazy a zmiernenie regionálneho napätia," uviedli. Predstaviteľ Izraela uviedol, že delegácia jeho krajiny sa v piatok vráti domov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v pondelok stretne s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Rokovania medzi Izraelom a sprostredkovateľmi sa začali vo štvrtok. Palestínske hnutie Hamas sa na nich priamo nezúčastnilo, je však o ich priebehu informované.

Hamas odmieta nové podmienky

Palestínske militantné hnutie Hamas neprijme nové podmienky Izraela z návrhu zo štvrtkových rokovaní v katarskej Dauhe, ktorých cieľom je dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. Informuje agentúra AFP a Reuters, ktoré sa odvolali na predstaviteľov tohto hnutia.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu pre Reuters uviedol, že výsledky rokovaní z Dauhy nespĺňajú to, na čom sa účastníci dohodli 2. júla. Hnutie vtedy súhlasilo s návrhom trojfázovej mierovej dohody, ktorú predstavil prezident USA Joe Biden koncom mája. Zdroj oboznámený so záležitosťou uviedol, že nové požiadavky Izraela zahŕňajú ponechanie vojakov v Pásme Gazy pozdĺž hraníc tejto enklávy s Egyptom. Hamas však podľa tohto zdroja požaduje úplné prímerie, úplné stiahnutie Izraela z Pásma Gazy, návrat vysídlených osôb a výmenu väzňov a rukojemníkov bez obmedzení.

Rozhovory o prímerí v Gaze boli najproduktívnejšie za posledné mesiace

Rokovania v Dauhe s cieľom  dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy a dohodu o výmene rukojemníkov označila v piatok americká vláda za najproduktívnejšie za posledné mesiace. Sprostredkovatelia sa opäť zídu na budúci týždeň v Káhire a vyjadrili presvedčenie, že by sa tam dohody už mohli aj uzavrieť. Informuje správa agentúry Reuters.

"Všetci účastníci sa počas uplynulých 48 hodín zhodli na tom, že tu zavládla nová atmosféra, vďaka ktorej sa všetko dotiahne do konca," povedal nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády. Spresnil, že USA spolu so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v piatok predložili premosťovací návrh, ktorý zmazáva takmer všetky rozdiely medzi jednotlivými stranami rokovania. "Dosiahli sme veľký pokrok vo viacerých otázkach, na ktorých sme pracovali," povedal predstaviteľ.

Americký prezident Joe Biden vyjadril pozitívne očakávania smerom k zhode v rokovaniach o prímerí v Gaze. "Je to oveľa, oveľa bližšie ako pred tromi dňami," vyhlásil. Vo štvrtok sa začalo posledné kolo niekoľkomesačných rokovaní medzi Izraelom a sprostredkovateľmi o ukončení vojny v Pásme Gaze. Palestínska militantná skupina Hamas nebola priamo zapojená do rozhovorov, ale bola informovaná o ich priebehu. Budúci týždeň sa uskutočnia stretnutia pracovných skupín, ktoré budú diskutovať o zozname zajatcov, postupnosti ich prepúšťania, no aj mnohých ďalších otázkach.

Viac o téme: RokovaniaPrímerieIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu