Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Je to oficiálne! V Pásme Gazy potvrdili prvý prípad detskej obrny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GAZA - Palestínske ministerstvo zdravotníctva v piatok oznámilo, že v Gaze zaznamenalo prvý prípad detskej obrny. Vírus sa vyskytol v meste Dajr al-Bala. Nakazeným je desaťmesačné dieťa, ktoré nedostalo ani jednu dávku očkovania. Informuje podľa správy agentúry Reuters.

O prvom potvrdenom prípade už skôr informoval nemenovaný zdroj agentúry Reuters, ktorý taktiež uviedol, že pri dvoch ďalších osobách existuje podozrenie na toto ochorenie. V piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Detský fond OSN (UNICEF) vyzvali na zriadenie sedem dní trvajúceho prímeria v palestínskej enkláve s cieľom spustenia rozsiahleho očkovania 640.000 detí. Palestínske militantné hnutie Hamas s návrhom súhlasilo. Izrael sa zatiaľ nevyjadril.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Miera zaočkovania novorodencov v Pásme Gazy výrazne klesla po začatí izraelskej ofenzívy do tejto palestínskej enklávy. Zúriace boje väčšine detí zamedzili prístup k zdravotnej starostlivosti. Pred začiatkom konfliktu bolo zaočkovaných 99 percent detí, v júli tohto roka 86 percent, napísal pre denník The Guardian generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vírus sa v Pásme Gazy naposledy vyskytol pred 25 rokmi, pripomína WHO.

Viac o téme: OčkovanieDetská obrnaVírusIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu