Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hraničné kontroly v Nemecku zostanú v platnosti, kým to bude potrebné, uviedla ministerka vnútra

 Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Hraničné kontroly Nemecka by sa v prípade potreby mohli predĺžiť aj po 15. decembri. Ukázalo sa totiž, že sú efektívne v boji s prevádzačstvom a nelegálnou migráciou, uviedla v utorok nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Hraničné kontroly tu budú tak dlho, ako to bude potrebné," povedala Faeserová v meste Görlitz na poľských hraniciach. Kontroly podľa nej budú zrejme trvať, dokým nezačne platiť európsky azylový systém.

archívne video

Kontroly na hranici budú náhodné, zamerajú sa na podozrivé vozidlá (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Európska únia sa v decembri dohodla na nových postupoch pri ilegálnych príchodoch žiadateľov o azyl a migrantoch. Dohoda prišla po dlhoročných sporoch, no plnú účinnosť by mohla nadobudnúť do konca roka 2025.

Nemecko oznámilo prísnejšie kontroly na pozemných hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom v reakcii na prudký nárast počtu žiadostí o azyl v minulom roku. "Dosiahli sme veľký úspech pri znižovaní nezákonnej migrácie, boj proti prevádzačom je veľmi úspešný," vyhlásila ministerka. Berlín je povinný oznámiť Európskej komisii predĺženie platnosti kontrol.

Viac o téme: HraniceKontrolyMigrantiNemeckoNancy Faeserová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu