Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemecký súd predbežne zrušil zákaz krajne pravicového časopisu Compact

Nemecký súd dočasne zrušil zákaz krajne pravicového časopisu Compact Zobraziť galériu (2)
Nemecký súd dočasne zrušil zákaz krajne pravicového časopisu Compact (Zdroj: TASR/DPA)

BERLÍN - Nemecký súd v stredu zvrátil rozhodnutie ministerky vnútra a predbežne zrušil zákaz vydávania krajne pravicovo orientovaného časopisu Compact. Mesačník bude preto môcť vychádzať až do konečného súdneho rozhodnutia v tejto veci.

V júli časopis zakázala nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, ktorá ho označila za "hlasnú trúbu pravicového extrémizmu". Reagovala tak na skoršie rozhodnutie Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV), ktorý časopis označil za extrémistický. Mesačník vychádza v náklade 40.000 kusov a široký dosah má najmä na sociálnych sieťach.

Nemecký súd predbežne zrušil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Správny súd v Lipsku uviedol, že v súčasnosti nie je možné určiť, či Compact svojimi článkami naplnil skutkovú podstatu pre zakázanie jeho vydávania, a teda, či nimi narúšal ústavný poriadok Nemecka. Súd uviedol, že časopis vo svojich článkoch viackrát porušil právo na ľudskú dôstojnosť. Zdôraznil však, že pri rozhodovaní o zrušení zákazu má v tomto prípade prednosť sloboda tlače.Šéfredaktor časopisu Jürgen Elsässer rozhodnutie súdu privítal a označil ho za víťazstvo. Vyjadril presvedčenie, že v konečnom rozhodnutí sa súd postaví na stranu jeho mesačníka.

Ministerstvo vnútra v reakcii uviedlo, že tvrdá na svojom odôvodnení zákazu, ktoré podľa neho vychádza z informácií bezpečnostných orgánov. "Možno sa obávať, že tieto publikácie, ktoré tiež agresívne propagujú zvrhnutie politického poriadku, budú prijímateľov mediálnych produktov podnecovať a nabádať ich, aby konali proti ústavnému poriadku," napísalo v stanovisku.Compact je spájaný s radikálnym krídlom krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorej podpora v uplynulých rokoch výrazne vzrástla. V súčasnosti je strana pod dohľadom nemeckých tajných služieb, ktoré ju považujú za hrozbu pre demokraciu.

Viac o téme: Súd NemeckoZákazČasopis Compact
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu